2013-04-26 01:31:35• hírek • Kocsis Zoltán

Öt kapufa és egy török gól Isztambulban

A Bajnokok Ligája meglepően egyoldalú két elődöntője után az Európa Ligában két, az utolsó pillanatokig kiélezett meccset játszottak a csapatok. Hogy ez a kifejezés nem csak egy bevett zsargon, remekül bizonyítja, hogy Bázelben David Luiz az utolsó percben szerzett góllal nyerte meg a meccset a Chelsea-nek. Isztambulban öt kapufa kellett a csapatoknak, hogy gól szerezzenek - ennek a hazaiak örülhettek.

Pedig a Benfica kezdett aktívabban, Eduardo Salvio már az első percekben helyzetbe került. Az idő teltével azonban egyre inkább kezdett kirajzolódni, hogy a portugálok egy döntetlenért utaztak el. A fanatikusaik által hajtott Fenerbahce pedig nem kérette sokat magát, a 18. percben Moussa Sow fejelt a kapufára, majd Egemen Korkmaz hibázott kedvező helyzetben. A két csapat sok hibával játszott, ám a magas tempó és a nagy küzdelem élvezetessé tette a meccset. A 45. percben aztán úgy tűnt, örömtelivé is válik az összecsapás, legalábbis a hazaiak számára, ám a könnyedén megítélt büntetőt Cristian a bal kapufa tövére rúgta.

Talán ez paprikázta fel a törököket, akik a szünet után hatalmas elánnal vetették bele magukat a támadásba: előbb Cristian majd Raul Meireles lövéseinél kellett védenie Artur Moraes kapusnak, az 52. percben pedig Dirk Kuyt a kapufát találta el. Két perccel később a másik oldalon is az alumíniumon csattant a játékszer, ezúttal Nicolas Gaitan csavarásánál hiányoztak a centiméterek. A 70. percben ismét a kapufára pattant a labda Egemen Korkmaz fejesét követően, ám onnan már a kapuban kötött ki. A török gól előtt ketten is hatalmasat hibáztak: előbb Milorad Mazsics bíró, aki tévesen ítélt szögletet, aztán Lorenzo Melgarejo, aki a hosszú sarokra érkező labdát érthetetlen módon visszafejelte középre, gyakorlatilag Korkmaz homlokára.

A bekapott gól után már sürgősebbé vált a támadás a Benfica számára is, ám az egyenlítéshez igazán közel csak egyszer került, ekkor azonban Joseph Yobo az utolsó pillanatban mentett Rodrigo Moreno elől. A portugálok tehát egy gólos hátrányból várhatják a lisszaboni visszavágót, ez egyben azt is jelenti, hogy a Benfica 38 tétmeccs után szenvedett vereséget.

Az est másik meccsén, Bázelben is a vendégek előtt adódott az első lehetőség, ám a 12. percben Yann Sommer bravúrral védte Frank Lampard közeli pördítését. A szöglet után azonban a hazai védők nem figyeltek eléggé, Victor Moses pedig a kapuba fejelt. A bekapott gólra Fabian Schar egy remek szabadrúgással válaszolt, Petre Cech-nek nagyot kellett nyújtózkodnia. A svájciak még egy lehetőséget jegyeztek Mohamed Szalah révén, ám a meccsnek ebben a periódusában a Chelsea diktálta a tempót, Fernando Torres, Ramires és Eden Hazard is ziccert rontott.

A második félidő viharosan kezdődött, hisz előbb Fabian Frei találta el a vendégek kapufáját, öt perccel később pedig Torres bombázta szét a hazai alumíniumot tíz méterről. A Basel minden erőtartalékjait mozgósította az egyenlítés érdekében és néhány kisebb lehetőség után a 86. percben jött össze az egalizálás. Kellett ehhez Pavel Kralovec játékvezető, aki meglehetős könnyen ítélt meg egy büntetőt a hazaiaknak, és Schar, aki értékesítette az ajándékot.

Mint a sebzett vadkan, úgy esett neki a Chelsea a Baselnek a gól után, négy perc alatt Torres, Oscar és John Terry is ziccert hibázott. David Luiznak viszont nem volt szüksége gólhelyzetre sem: a 94. percben 20 méterről bombázott a kapuba szabadrúgásból, amivel hatalmas lépéshez segítette hozzá csapatát a döntő felé vezető úton.

Visszavágók jövő csütörtökön.

Európa Liga elődöntők, első meccsek:
Fenerbahce - Benfica 1-0
gól:
Korkmaz (70.)

Basel - Chelsea 1-2
gólok:
Schar (87., 11-es) illetve Moses (13.) Luiz (94.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: