2010-12-11 10:49:31• hírek • MTI

Közel Schengenhez?

Románia számára kedvező eredménnyel zárult az ország schengeni csatlakozására irányuló ellenőrzéssorozat utolsó technikai vizsgálata - jelentette ki pénteken Bukarestben Marian Tutilescu, a román belügyminisztérium schengeni csatlakozásért felelős igazgatóságának vezetője.

Tutilescu a román parlament épületében tartott konferencián közölte, hogy az utolsó technikai felmérés pénteken ért véget. Reményét fejezte ki, hogy december 16-ig megkapják az Európai Bizottság schengeni csatlakozást vizsgáló testületétől az ellenőrzés eredményéről készített jelentéstervezetet.
Rámutatott: az eddigi ellenőrzések - amelyeken az Európai Bizottság illetékes szakértői a terepen vették szemügyre, milyen mértékben teljesíti Románia a schengeni övezethez való csatlakozás technikai feltételeit - rendben zajlottak. Hozzátette: ez örömet jelent Románia számára, hiszen a csatlakozás feltételéül megszabott technikai követelményeknek a teljesítése fontos adut jelent Bukarest számára, még akkor is, ha a végső döntés politikai jellegű lesz.
A román külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy Brüsszelben a csatlakozási felkészültséget vizsgáló grémium jóváhagyta azt a kedvező jelentést, amely szerint Románia teljesíti a légi határok biztonságosságára vonatkozó schengeni szabványokat.

Ugyanakkor a román külügy elutasította, hogy Romániát és Bulgáriát azt követően is figyelemmel kísérjék, miután tavasszal esetleg valóban felvételt nyernek a schengeni övezetbe. Az Agerpres román hírügynökség szerint ezt a javaslatot Maria Fekter osztrák belügyminiszter fogalmazta meg korábban. A román külügy szerint Romániát is ugyanabban a bánásmódban kell részesíteni, mint a schengeni övezethez korábban csatlakozott tagállamokat.
Románia hatványozott diplomáciai erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az EB jóváhagyja azt az eredeti ütemtervet, miszerint Románia és Bulgária 2011 márciusában már csatlakozhat a schengeni övezethez. A két ország integrációját ugyanis kifogásolja egyebek között Franciaország és Hollandia, mindkét ország az integrációról szóló döntés elhalasztását szorgalmazza.


Schengen


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: