2015-12-23 09:58:29• hírek • MTI

Közel 900 támadés ért menekültszállásokat idén Németországban

Németországban csaknem 900 atrocitás történt menekültszállások ellen egy kedden ismertetett összesítés szerint.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai szerint hétfőig, december 21-ig 875 különböző fajtájú atrocitás, támadás történt menedékkérők, menekültek szállásai ellen. Ezek túlnyomó többsége, 783 eset a BKA szerint szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény, 92 esetnél pedig nem lehet egyértelműen megállapítani politikai motivációt.

Tavaly 199 támadás, atrocitás történt menekültszállások ellen, köztük 177 szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény.

Az idén a rongálás volt a leggyakrabban előforduló típus, 314 ilyen eset került be a statisztikába. Az úgynevezett propaganda bűncselekmények kategóriájába 178 eset tartozik. Ebbe a csoportba például azokat az eseteket sorolják, amikor menekültszállások falára náci horogkeresztet - tiltott önkényuralmi jelképet - mázolnak. Az uszítás sem ritka a menedékkérőket ellátó intézményeknél, ebbe a kategóriába 103 ügy tartozik.

Kiemelkedő mértékben emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma, a tavalyi 28 után az idén december 21-ig 148 esetet jegyeztek fel. Ezen belül a gyújtogatások száma a tavalyi 6-ról 77-re emelkedett.

A támadások, atrocitások száma "ijesztő" mértékben emelkedik - mondta a Bild című lapnak Holger Münch, a BKA elnöke, rámutatva, hogy az erőszakos bűncselekményekben több mint ötszörös, a gyújtogatásoknál 13-szoros a növekedés. Az is egyre inkább tapasztalható, hogy a szélsőjobboldali "színtér kiaknázza a lakosságban élő aggodalmat, és ezzel hozzájárul a menedékkérők, külföldiek és muzulmánok elleni további radikalizálódáshoz" - tette hozzá.

A hatóságok határozottan fellépnek e tendenciával szemben, és ez nem csupán a bűncselekmények következetes üldözését jelenti, hanem azt is, hogy a rendőrség felvilágosítással válaszol a "dezinformációs kampányokra", és megkeresi és megbünteti a közösségi oldalakon gyűlölködőket  - emelte ki a BKA elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: