2013-06-21 21:17:36• hírek • Kocsis Zoltán

Közel 900 hektárt öntött el a víz idén Szatmár megyében

A Túr folyó vízgyűjtő területének felső szintjén, Szatmár megye dombos, hegyes részén idén tavasszal közel annyi eső esett, mint máskor egy egész évben. Ennek köszönhetően Szatmár megyében közel kilencszáz hektár terület került víz alá február és április között, derült ki a Szatmár Megyei Közrendészeti Hatóság pénteken bemutatott jelentéséből.

Ritkán tapasztalt esős tavasz volt az idei. Szatmár megyében átlagosan 650 liter csapadék hullott egy négyzetméternyi területre - ez majdnem megfelel az egy év alatt lehulló csapadék mennyiségének. A legtöbb eső Szatmár megye dombos, hegyes észak-keleti részén, az Avasban esett: 600-700 liter négyzetméterenként. Ez a teljes éves átlag 80-90%-ának felel meg. Valamivel kevesebb eső esett a mezőségen: itt 300-400 litert mértek négyzetméterenként. Ez a mennyiség az egy éves átlag 60-70%-ának felel meg.

Ilyen körülmények közepette nem csoda, hogy több kisebb folyóban, patakban jelentősen megnőtt a vízszint. Szerencsére a Szamos nem okozott gondot, nem úgy a Túr, a Kraszna, a Tarna vagy éppen a Mária patak. A hó olvadásának következtében a Túr, a Kraszna és a Tarna is sok esetben azzal fenyegetett, hogy átlépi a töltés szintjét. Mindennek ellenére sehol sem regisztráltak történelmi rekordszintet, a töltések is állták a nyomást és szerencsére csak kevés helyen lépte át a víz a töltés szintjén. Ennek ellenére az idén tavasszal összesen 893 hektárnyi terület került víz alá - ebből 775 szántóföld, 118 hektár pedig kaszáló és legelő.

Bocskó közelében a Tarna 4,3 kilométer hosszan több helyen is átlépte a töltést, összesen 150 hektár szántóföldet öntött el. Kisgérce és Turcfürdő közelében 15 kilométernyi községi út, 55 hektár szántóföld és 25 hektár kaszáló és legelő került víz alá. Sellő, Ugocsakomlós és Batarcs térségében két kilométernyi községi utat, 40 hektár szántóföldet és 20 hektár legelőt lepett el a víz. Avasfelsőfaluban tíz házat, 22 háztartást, öt kilométer kanalizálási hálózatot, 10 kis hidat, öt járdát és összesen nyolc hektár területet ért el a víz.

A legnagyobb kárt azonban nem a megáradó vízfolyások, hanem a telített elvezető csatornák és a be nem kapcsolt szivattyúk miatt felgyűlt belvíz okozta. Börvelyben emiatt 525 hektár szántóföld és 70 hektár kaszáló és legelő került víz alá.

Komoly fennakadást okozott az a hatályban lévő törvény, mely szerint az Országos Talajjavító Hatóság csak akkor indíthatta be a pumpákat, amennyiben a terület tulajdonosa szerződésben vállalja a működési költség megtérítését. Mivel a megyében sehol nem volt ilyen szerződés megkötve, Eugeniu Avram prefektus beavatkozására volt szükség, aki saját felelősségére elrendelte a pumpák beindítását. Huszonkét szivattyú összesen 64,5 millió köbméter vizet pumpált át, 1629 mWH áramot használva el. Ennek ellenértéke 1.135.890 lej!

Ami az ár és az árvíz okozta károkat illeti, a Túron 500, a Krasznán, Dobra közelében 160 méteren rongálódott meg a töltés - utóbbit már megjavították. Szintén megemelték a Mária patak töltését 60 méter hosszan Szakaszon. A Tarnában 4,3 kilométer hosszan kotorják majd ki a medret és hasonló műveletet kell elvégezni a következő hónapokban a Batarcsban is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: