2020-02-08 16:51:21• hírek • Bede Emőke

Közel 70 alkalommal egyedül állták a sarat a Szatmár megyei önkéntes tűzoltócsapatok

A közzétett fényképek az önkéntesek 2019-es versenyén készültek.
A közzétett fényképek az önkéntesek 2019-es versenyén készültek.

A romániai lakosság leginkább a katasztrófavédelemben bízik, ha a belügyminisztériumi szervekről van szó. Őket riasztják, ha mindent elemésztő tűz pusztít, ha településeket vág el a külvilágtól a víz vagy a hó, ha fákat dönt ki a viharos erejű szél, vagy ha egy-egy domboldalon feltartóztathatatlanul megindul a föld. Anélkül, hogy szemernyit is csorbítani akarnánk érdemeiket, azt is hozzá kell azonban tennünk, hogy munkájukat nagy mértékben segítik a községi önkéntes tűzoltóegységek is.

Az önkéntes tűzoltócsapatok feladatkörébe tartozik a lakosság megfelelő tájékoztatása arról, miként lehet megelőzni a különféle incidenseket, illetve ellenőrizhetik is ezek betartását, ugyanakkor a legnagyobb rájuk háruló megbízatás a vészhelyzetek kezelése, a lakosság, az állatok és a javak mentése. A hatályos törvények értelmében minden olyan területi-közigazgatási egységnek, melyben legfeljebb 1000 gazdaságot tartanak számon, ki kell alakítani egy V1-es típusú csapatot, az 1000-3000 gazdaságot számláló községeknek egy V2-es típusú csapatot kell összeállítaniuk, ahol pedig ennél is több gazdaság vagy többlakásos lakóépület van, ott V3-as típusú egységre van szükség. Ugyanakkor a 307/2006-os törvény 54-es cikkelye alapján azon településeknek, ahol hivatásos tűzoltóállomás működik, nem kötelező, de lehetőségükben áll önkéntes csapatot felállítani. Szatmár megyében ebben az utóbb meghatározott helyzetben Szatmárnémeti, Nagykároly és Avasfelsőfalu van.


Amint azt a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség a Szatmár.ro megkeresésére elárulta, Szatmár megyében ebben a pillanatban 63 önkéntes tűzoltócsapat és 11 magán tűzoltócsapatot tartanak számon. Felszereltségüket illetően pedig megtudtuk, hogy összesen 16 motoros tűzoltószivattyúval, 120 nagy teljesítményű vízszivattyúval, 37 tűzoltókocsival, 1 más jellegű speciális gépjárművel, illetve 1 mentővel rendelkeznek megyénk önkéntesei. Való igaz, hogy a csapatok felszereltsége lehetne gazdagabb is, azonban az eszközök beszerzése igencsak költséges, a korszerű fecskendős kocsikról pedig ne is beszéljünk.



S hogy mikor indulnak bevetésre ezek a csapatok? Nos, egy vészhelyzetről szóló bejelentés utána a katasztrófavédelem diszpécsere habozás nélkül felveszi a kapcsolatot az érintett település önkéntes tűzoltóival, akik kihasználva helyzeti előnyüket, felszereltségüktől függően azonnal hozzá tudnak fogni az oltáshoz. Ezáltal a hivatásos bajtársak megérkezéséig kordában tudják tartani a lángokat, mi több, akár teljesen el is olthatják a tüzet. A Szatmár megye területén önkéntes szolgálatot teljesítő tűzoltók a 2019-es esztendőben 67 alkalommal egyedül fékezték meg a lángokat, további 24 esetben pedig több csapat együttesen vette fel a harcot a tűzzel.


Ha pedig azt gondoljuk, hogy a bevetésmentes időszakokban unatkoznának az önkéntes tűzoltók, akkor tévedünk, hiszen rendszeresen részt vesznek különféle felkészítő edzéseken, valamint évente egymás között is összemérik tudásukat a május és június között megszervezésre kerülő tűzoltósági versenyeken. Tavaly például az egriek és az electroluxosok állhattak a dobogó legfelső fokára, ezzel pedig elnyerték a jogot, hogy a megyeközi összecsapásban képviseljék megyénket.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: