2009-03-31 10:03:10• hírek • MTI/Reuters

Közel 700 milliárd dollárba került

Közel 685,7 milliárd dollárt költött az amerikai védelmi minisztérium 2001 óta a "globális terrorellenes háborúra" - közölte a washingtoni törvényhozás kormányzati elszámoltatási hivatala (GAO) helyi idő szerint hétfőn.

A GAO jelentése szerint a csaknem 700 milliárd dolláros összeg túlnyomó részét, 533,5 milliárd dollárt az iraki háborúra fordította a Pentagon. Az afganisztáni küldetés és a terrorellenes háború Afrika szarvánál - Szomália, Etiópia, Eritrea és Dzsibuti térségében - és a Fülöp-szigeteknél végzett műveletei együtt összesen 124,1 milliárd dollárba kerültek mostanáig. A fennmaradó részt, 28,1 milliárd dollárt az Egyesült Államok területének védelmére fordították.

 

Az amerikai védelmi minisztérium így nagyjából 85 százalékát használta fel annak a 808 milliárd dollárnak, amelyet a kongresszus 2001. szeptember 11. óta terrorizmus-ellenes harcra megszavazott. Idén eddig 65,9 milliárd dollárt szavazott meg a törvényhozás, és az Obama-kormányzat további 75,5 milliárdot kér a terrorizmus megfékezésére, 2009 egészében tehát várhatóan összesen 141,4 milliárd dollárt fordít az Egyesült Államok erre a célra, ami valamivel kevesebb, mint 2008-ban.

A Pentagon egyébként "befejezte" a globális terrorellenes háborút, vagyis a kifejezést törölték a hadügyi szótárból. Erről a The Washington Post adott hírt a múlt héten, Hillary Clinton pedig kedden megerősítette, hogy megváltak a Bush-éra egyik leggyakrabban használt frázisától.

Antiterrorista akció, első látásra furcsa járművekkel

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: