2012-02-10 15:44:09• hírek • Szatmár.ro

Közel 700 ezer euróba kerül a felújítás

Elkészültek a tervek a Kölcsey Ferenc Főgimnázium új épületének külső felújításához. Az A kategóriás műemlék-épületet a szigorú műemlékvédelmi előírások betartásával újítják fel. A munkálatok több szakaszban zajlanak majd, az első szakaszban az udvar felőli rész ablakait cserélik ki - elsősorban ezek a felelősek a több ezer eurós gázszámláért.

Az épület felújításával kapcsolatban péntek délben tartottak sajtóbeszélgetést a főgimnázium egyik termében. Kereskényi Gábor alpolgármester és Pataki Enikő igazgató a terveket mutatta be, Zsók Csaba, az intézmény szülői bizottságának az elnöke pedig a hivatalosan nemrég bejegyzett Kölcsey Ferenc Szülői Egyesületről tájékoztatott.

A felújítás kapcsán talán a legfontosabb, hogy a tervezők a legapróbb részletekre is figyeltek, így a munkálatokat követően az épület régi pompájában a városrész egyik legszebb épülete lesz. A terv része a homlokzat felújítása mellett a nyílászárók cseréje is. Az összes ablakot ki fogják cserélni, ugyanis ezek annyira rossz állapotban vannak, hogy a javítás már nem segíthet. Ezeket természetesen a műemlék-jelleg miatt fából készült termopán ablakokkal fogják helyettesíteni.

A teljes, 600-700 ezer euróra felmért munkálat finanszírozására azonban nincs anyagi keret, ezért a felújítást több szakaszban végzik. Az első lépésben az épület udvar felé néző részén kell kicserélni a nyílászárókat, ugyanis bizonyítottan itt a legnagyobb a hőveszteség. A pinceablakok többsége hiányzik, ezért ez a szint folyamatosan beázik, emiatt egyelőre használni sem lehet.

A felújítás árának egy részét Magyarország Bukaresti Nagykövetsége állná - legalábbis utaltak arra, hogy támogatnák az ügyet. Az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti küldöttjei is lobbiznak, hogy kormánytámogatást kapjon a város erre a projektre és a helyi költségvetésből is elkülönítenének erre egy összeget. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal 1 millió lejes kerettel rendelkezik, amit oktatási intézmények javítására szánhat - ebből az alapból jutna a Kölcseynek is.



Pataki Enikő a nyílászárók cseréje kapcsán hangsúlyozta: az épület fűtése kicsit szélmalomharchoz hasonlít, hiszen a rossz állapotban levő ablakokon keresztül sok hőt vesztenek. Az október-decemberi időszakban a gázszámla 10 ezer euró körüli volt úgy, hogy októberben nem is igazán volt fűtés, igaz, a gázszolgáltató átkötéseket is végzett, aminek a munkadíja ebbe az összegbe van belefoglalva.

Az alpolgármester elmondta: a fűtésrendszer felújítását célzó munkálatok hamarosan megkezdődnek, ugyanis az erre vonatkozó szerződést már megkötötték. A felújítás elvégzését megnyerő Poszet kft.-nek 45 nap fog a rendelkezésére állni, hogy elvégezze a feladatot. Az eddig elvégzett munkálatok, illetve a tervezettek összesen nagyjából egy millió euróba kerülnek, ami egy 9500 négyzetméteres műemléképület esetében nem számít soknak.

Megalakult az ASOP Kölcsey Ferenc Szülői Egyesület

A hivatalosan is bejegyzett egyesület célja egyebek mellett az iskola tevékenységeinek a támogatása, táborok szervezése, különböző versenyek szervezésének, illetve versenyen való részvételnek a támogatása, a tehetséges, de hátrányos helyzetben élő diákok ösztöndíjazása lenne. Zsók Csaba elnök a szatmár.ro-nak elmondta: pályázni is készülnek, valamint megpróbálják rávenni a szülőket, hogy adójuk 2 százalékával a Szülői Egyesületet támogassák - a befolyó összegeket pedig az iskola fejlesztésére fordítják.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: