2020-01-31 06:28:44• hírek • Szatmár.ro

Közel 500 aktív résztvevővel rajtol el szombat reggel a Böllérverseny Halmiban

A Szatmár Megyei RMDSZ Böllérverseny méltán egyre népszerűbb a jelentkező csapatok illetve a kilátogatók körében, ugyanis ez egy olyan rendezvény, mely évről-évre egyre színvonalasabb és látványosabb szórakozást kínál a „műfaj” és főleg, a hagyományos ízek kedvelőinek.

Idén például a zenei felhozatalon igyekeztek jobbítani a szervezők, ugyanis a néptánccsoportok és helyi fellépők mellett, a magyarországi Parno Graszt együttes is fellép majd, akik hiteles cigányzenével örvendeztetik majd meg a közönséget. A szervezéssel kapcsolatban Tasnádi Istvánt kérdeztük, aki évek óta rutinos szervezője a Böllérversenynek. 
 

„Az idei, kilencedik böllérverseny helyszíne Halmi, időpontja pedig február 1. Január 24-ig várjuk a csapatok jelentkezését. Az eddigi években körülbelül negyven csapat vett részt a versenyen, most is nagyjából ennyire számítunk. Tehát, összesen közel ötszázan aktív résztvevője lesz majd a versenynek, mely során körülbelül négy tonna hús kerül feldolgozásra néhány óra leforgása alatt. A böllérverseny szabályzata előírja, hogy saját sertéssel nem lehet jelentkezni, illetve, hogy minden csapat maga hozza a feldolgozáshoz szükséges eszközöket, továbbá azt hogy mit biztosítanak a szervezők, például a perzseléshez szükséges szénát, vizet, villanyáramot stb. 
 

Én úgy érzem, hogy minden évben óriási kedvvel készül mindenki, a szervezők és a résztvevők egyaránt, egyre szebbek a csapatok standjai, mindenki próbál ötletesen mutatni valamit abból ami a saját vidékére, településére jellemző és ami a lényeg, minden csapat igyekszik a legfinomabb disznótoros finomságokat elkészíteni. Például a következő kategóriákban zajlik majd a verseny: legfinomabb fogópálinka, toroskáposzta, leghosszabb húrka, kolbász, legfinomabb véres és májas húrka, kolbász, forralt bor stb. Az a csapat nyeri meg a böllérversenyt, amelyik a legtöbb kategóriában ér el első helyezést. A tavalyi böllérversenyt a tasnádi RMDSZ csapata nyerte.
 

A muzsikáról és a jó hangulatról két néptánccsoport, az Egri Csodaszarvas és a Szatmár Megyei Szamoshát Néptáncegyüttes gondoskodik valamint a Fekete rózsák és a Parno Graszt fellépői”- részletezte a főszervező.



 

Egy kis visszatekintő 

A szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor településén megszervezett, az akkor már több éves múlttal rendelkező böllérverseny nyomán született meg az ötlet évekkel ezelőtt, hogy megyékben is jó volna egy hasonló sertésvágó versenyt szervezi. Napkor szatmári testvértelepülése, Szatmárhegy csapata már évek óta állandó meghívottja és résztvevője volt a rendezvénynek, így az akkori megyei RMDSZ elnökének, Csehi Árpádnak a kezdeményezésére, tíz évvel ezelőtt megtartották az első szatmári RMDSZ-Böllérversenyt Szatmárhegyen.


Már a kezdetekkor és azóta minden évben (2018-ban elmaradt a rendezvény sertéspestis járvány miatt) nagy a versengés a vidéki RMDSZ szervezetek között, hogy ki legyen a házigazdája a rendezvénynek. A tapasztalat azt mutatja, hogy akár Nagykároly, akár Sárközújlak, akár Lázári vagy Mezőfény a böllérverseny helyszíne, az időjárás viszontagságaitól függetlenül, töretlen népszerűségnek örvend a rendezvény. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: