2012-02-17 17:43:17• hírek • Kocsis Zoltán

Közel 32 milliós fejlesztési támogatást írt alá Ilyés

Csütörtökön Kolozsváron járt Ilyés Gyula polgármester. Erdély történelmi központjában, pontosabban az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség központjában négy olyan megállapodást írt alá, amely alaposan megváltoztatja Szatmárnémeti északi városrészének képét. Mindez 31,8 millió lejes beruházást jelent.

Amint arról már több alkalommal is beszámoltunk, az Európai Unió által meghirdetett Regionális Operacionális Program keretén belül Szatmárnémeti egy Integrált Fejlesztési Programot dolgozott ki. Ennek célja, hogy egy város bizonyos részében jelentős szociális, gazdasági és infrastrukturális fejlesztéseket lehessen eszközölni uniós támogatással. A választás a város északi részére, a Kubik tó és a Solidaritatii negyed környékére esett.

Szatmárnémeti összesen hét ilyen projektet készített, összesen 67,868 millió lej értékben. Három évi munka után négyet csütörtökön írt alá Ilyés Gyula és a fejlesztési minisztérium képviselői. Ezen befektetések összértéke 31,82 millió lej, aminek 2%-át a helyi önkormányzat fedezi.

A most aláírt szerződések hat utca - Axente Sever, Barbu Lautaru, Emil Racovita, Lázári, Panait Istrati, Teilor - teljes felújítását teszik lehetővé, összesen 23,15 millió lej értékben. A másik projekt a város térfigyelő kamerákkal való felszerelését érinti, ami 1,548 millió lejbe kerül. A harmadik szerződés a I.L.Caragiale utca 1 szám alatt található Ingatlan felújítását teszi lehetővé, 4.117.000 lej fejében. Itt egy vállalkozói inkubátor-központ jön majd létre. A negyedik projekt egy szociális központ kialakításáról rendelkezik az egyik, a Solidaritatii negyedben található egykori kazánházban. Erre három millió lejt fordít az Unió.

Ilyés Gyula polgármester a Szatmár.ro kérdésére válaszolva elmondta, a másik három projekt is átment már az összes szűrőn, aláírásukra bármikor sor kerülhet, a döntés Bukarest kezében van. Ezek fejében további tizenhat utca (Caragiale, Crivatului, Orientului, Plevnei, Soimoseni, Vaii, Albatros, Berzei, Cocorilor, Deltei, Doina, Fagetului, Izvorului, Izvorul Lacului, Pescarusilor és Salciilor) valamint az Északi Színház felújítása válik lehetővé. Ezek összértéke eléri a 36,048 millió lejt.

A színházzal kapcsolatban Ilyés elmondta: sajnálatos módon nem tudnak a tavasszal hozzáfogni, így már biztos, hogy a két társulatnak két idényt kell vendégeskednie a Szakszervezetek Művelődési Házában.

A csütörtökön aláírt szerződésekkel kapcsolatban a polgármester elmondta: körülbelül három hónapra van szükség a licitek előkészítéséhez, az árverési folyamatok lebonyolításához. Ez azt jelenti, hogy, ideális esetben, május végén, június elején a kivitelező hozzáláthat a tényleges munkához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: