2014-06-23 17:40:15• hírek • Kocsis Zoltán

Közel 3000 diák kezdte el a képességvizsgát hétfőn Szatmár megyében

Országos szinten 166.000, Szatmár megyében pedig közel háromezer nyolcadikos diák kezdte el hétfőn a képességvizsgát. Az első tárgy román nyelv és irodalom. Kedden az anyanyelv, szerdán pedig a matematika következik.

A szinte állandó tanügyi reform sorra szüli Romániában a különböző vizsgákat a gyerekek számára - miközben nyugaton pontosan ellenkezője jellemző. Az idei tanévtől például minden páros évű osztályt (második, negyedik, hatodik) végző diáknak vizsgáznia kellett a tanév végén. A nyolcadikosok számára megalkotott képességvizsga ezzel szemben már lassan klasszikusnak számít, hisz közel másfél évtizede létezik.

Országosan közel 166.000, Szatmár megyében pedig 2802 nyolcadikot végzett diák ragadott pénteken papírt és tollat. Közülük 2026 román, 756 magyar, 49 pedig német tagozaton végzett.  A tét nem kicsi: a középiskolába való beiratkozás elbírálásában 75%-ban veszik figyelembe a képességvizsga eredményét és 25%-ban a négyéves átlagot.

Szatmár megye kilencven vizsgaközpontjában hétfőn 2702-en jelentek meg - száz diák távol maradt. Hétfőn román nyelv és irodalom, kedden anyanyelv, szerdán pedig matematika a vizsga tárgya.

A program szerint 27-én, pénteken függesztik ki az eredményeket, ugyanaznap este 20.00 óráig lehet fellebbezni. A végleges eredményeket július elsején, kedden hozzák nyilvánosságra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: