2011-09-09 12:37:19• hírek • Kocsis Zoltán

Elkészült a háromezredik honosítási mappa

Azt követően, hogy augusztus 4.-én elkészült a 2500. honosítási kérvény, a szatmárnémeti Demokrácia Központban pénteken már a 3000. kérvényezőnek gratulálhatott Veres-Kupán Enikő, az intézmény vezetője.

Az Árpád utca  (Vasile Lucaciu) 18. szám alatt található intézmény januári megnyitása óta mintegy tízezren érdeklődtek az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatban. Közülük pénteken a Fülöp-házaspár volt a 3000. kérvényező, őket valamint lányukat, aki a 3001. kérvényező, ünnepélyes körülmények közepette köszöntötte Veres-Kupán Enikő.

Mivel egy kérvényezési mappában több személy dokumentációja is helyet kaphat (házastárs, kiskorú gyerek), összesen megközelítőleg hétezer Szatmár megyei lakos indítványozta a magyar állampolgárság megszerzését a Demokrácia Központot keresztül. Csak augusztus 15.-én 105 személy tette le az esküt Nyíregyházán, az intézmény pedig a jövőben is folytatni fogja a csoportos eskütétel gyakorlatát. A legközelebbi ilyen eseményre szeptember 22.-én kerül sor, majd október 6.-án és október 22.-én. Fontos kiemelni, hogy a Demokrácia Központ minden szerdán indít buszjáratot Nyíregyházára, amellyel 40 lej fejében minden kérelmező eljuthat az ottani polgármesteri hivatalba, ahol személyesen kell beadni a dokumentációt.

Veres-Kupán Enikő elmondta, hogy az eskütétel után mindenki kézhez veheti az állampolgársági okiratot valamint a lakcímkártyáját. Hét napon belül lehet kérvényezni a magyar útlevelet és a TAJ-kártyát, mellyel ingyenes egészségügyi ellátáshoz juthat bárki Magyarország területén. Ehhez az érintettnek a magyarországi polgármesteri hivatalban kérnie kell egy igazolást, mellyel bizonyítja, hogy Magyarországon nem adózik. Ezt követően Romániában, az Egészségügyi Pénztárnál kérnie kell annak bizonyítványát, hogy itt adózik, majd innen megkapja az ún. E106-as nyomtatványt, melyet vissza kell vinnie a magyarországi polgármesteri hivatalba.

Ami az útleveleket illeti, a hat éven aluliak három évre érvényes okiratot kaphatnak, a 6-18 év közöttiek pedig öt évre érvényeset. A 18 éven felüliek választhatnak, hogy öt vagy tíz évig legyen érvényes útlevelük: előbbi 27, utóbbi 51 euróba kerül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: