2013-02-07 15:16:10• hírek • Póti Orsolya

Közel 200 fiatal látogatja a Szent József Központot

A Romániai Máltai Segélyszolgálat szatmári fiókszervezetének a 2012-es év folyamán számos jótékonysági tevékenységet sikerült végrehajtania a hazai és külföldi támogatók hozzájárulásával. A helyi fiókszervezet tagjai az elmúlt évben közel 160.000 lejből gazdálkodtak - tudtuk meg Pallai Kristóftól, a szervezet elnökétől.

Igen széleskörű a Szatmári Máltai Segélyszervezet szolgáltatásainak köre, hiszen óvodás gyermekeket, iskolásokat, utcagyerekeket, betegeket és rászoruló családokat egyaránt segít és fenntartja a Szent József Ifjúsági Központot, ahol hétvégenként közel 200 fiatallal foglalkozik.

„2012-ben összesen 96 rászoruló családhoz sikerült élelmiszercsomagot eljuttatnunk, 120 diáknak osztottunk ki tanszercsomagot és iskolatáskát, több mint 30 gyereknek sikerült megoldani az óvodáztatását és több betegnek biztosítottunk gyógyszert, pelenkát és egyéb szükséges kellékeket. Továbbá három alkalommal osztottunk töltött káposztát (alkalmanként 2.600 darabot) Szatmárnémeti legszegényebb negyedeiben és hét családnak biztosítottunk tűzifát a téli időszakban." - nyilatkozta Pallai Kristóf, a szatmári szervezet elnöke.

A felsoroltak mellett hétvégenként a Szent József Ifjúsági Központot látogató gyermekkel is foglalkoznak a szervezet önkéntesei. A központot látogatók száma ünnepi időszakban meghaladja a kétszázat is, ezért 11 csoportot alakítottak ki; 5 csoporttal szombaton- és 6 csoporttal vasárnaponként foglalkoznak az önkéntesek. A gyermekek ezeken a hétvégeken meleg ételt és tiszta ruhát kapnak, tanulnak és játszanak, valamint havonta egyszer szentmisén vesznek részt.

Szeptembertől folytatódott az „After School" elnevezésű program, amelynek keretében a fiatal önkéntesek azoknak a családoknak a gyermekeiknek nyújtanak segítséget a tanulásban, akik a szervezet nyilvántartásában szerepelnek.

A Máltai Segélyszervezet az elmúlt évben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet jótékonysági akcióiban is részt vett: háromszor osztottak meleg teát és zsíros kenyeret (minden alkalommal 400 porciót) a megyeközpont szegényebb negyedeiben. A hagyományokhoz híven a szatmári máltaisok részt vettek a Csíksomlyói búcsún, valamint a megyében zajló takarítási akciókba is bekapcsolódtak.

A 2012-es évben a szervezet összesen 156.839,94 lejből gazdálkodott, melyből több mint 30.000 lej az ifjúsági központ fenntartására szánt, több mint 26.000 lejbe került a rászoruló családok élelmezése és közel 23.000 lejből fedezték az orvosságokat és pelenkákat. A gyerekek óvodáztatására több mint 22.000 lejt, tanszerekre pedig több mint 6.000 lejt költöttek.

A szervezet bevétele a németországi Csilla von Boeselager Alapítvány, a németországi Wilhelm Oberle Alapítvány és a Freiburgi Szentháromság Plébánia adományaiból, valamint különböző cégek és magánszemélyek támogatásából áll. Az anyagi támogatáson kívül élelmiszerekkel, ruhaadományokkal, bútordarabokkal és egyéb használati cikkekkel támogatják a szervezetet, melynek köszönhetően több száz Szatmár megyei családot tudnak segíteni a máltaisok.

A szatmári Máltai Segélyszolgálat ezúton is megköszöni mindazoknak, akik adójuk 2 százalékával támogatták a szervezetet, ugyanis az így befolyt összeg is jelentős hozzájárulásnak számít.

Egyébként a szervezet már elkezdte idei jótékonysági akciósorozatát, hiszen február 7-én, csütörtök délelőtt százötven tartós élelmiszert - cukrot, lisztet, olajat, makarónit, konzerveket - tartalmazó csomagot osztottak ki 103 család között. Ezzel az akcióval a nehéz anyagi körülmények között élő, több gyermekes családokon kívántak segíteni.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: