2018-10-03 05:33:19• hírek • MTI

Közel 19 millió állampolgár járulhat hétvégén az urnákhoz

Közzétette a román állandó választói hatóság (AEP) kedden a szavazásra jogosult román állampolgárok számát, aminek alapján kiszámítható, milyen részvétel felett lesz érvényes a hét végi alkotmánymódosító népszavazás, illetve hány "igen" szavazat szükséges a család fogalmának pontosítását célzó alkotmánymódosító referendum eredményességéhez.

 Az AEP közlése szerint október másodikán 18.951.721 román állampolgár szerepelt a választói névjegyzékben, közülük csaknem 18 millió 280 ezernek van állandó romániai lakhelye, és valamivel több mint 16 millió 780 ezer rendelkezik érvényes román személyazonossági igazolvánnyal.


A külföldi állandó lakhellyel rendelkező román választópolgárok száma alig haladja meg a 670 ezret, vagyis a több mint hárommillió külföldön dolgozó román vendégmunkás túlnyomó többsége még romániai állandó lakhellyel szerepel a román hatóságok nyilvántartásában, de közülük mintegy másfél millióan nem rendelkeznek érvényes román személyazonossági kártyával.


Romániában a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százalékának a részvétele szükséges ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen, ugyanakkor egy népszavazás csak akkor tekinthető eredményesnek, ha az azon feltett kérdésre a választói névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka igennel voksol. A kedden közzétett adatok értelmében a család fogalmának pontosítását célzó alkotmánymódosító népszavazás érvényességéhez több mint 5 millió 685 ezer választónak kell urnák elé járulnia, az alaptörvény megváltoztatásához pedig csaknem 4 millió 738 ezer "igen" szavazatra van szükség.


Szeptember közepén éppen az érvényességi küszöb meghaladásának reményében döntött a bukaresti kormány arról, hogy kétnapos legyen a voksolás, hiszen a csaknem 19 millió román választópolgár több mint 20 százaléka külföldön él, és túlnyomó többségük általában nem él szavazati jogával. A külföldön tartózkodó román állampolgárok számára a külügyminisztérium 378 szavazókörzetet rendez be többnyire az ország külképviseletein.


Az október 6-7-én megrendezendő referendum sikere esetén Romániában úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család "egy férfi és egy nő házasságán" alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a "házastársak" fogalom szerepel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: