2021-05-18 13:57:36• hírek • Szatmár.ro

Közel 15 millió lejes költségvetésből gazdálkodhat idén a halmi önkormányzat

Nem kevesebb mint 14,7 millió lejes költségvetésből gazdálkodhat idén Halmi község, mely összeg Incze Lajos polgármester szerint arányaiban nagyon jónak mondható, olyannyira, hogy soha nem rendelkezett egy korábbi évben sem ekkora büdzsével a község. Bár hozzá kell tenni azt is, hogy mintegy 6 millió lejt az előző évből sikerült megtakarítson az önkormányzat, mely összeg a megkezdett beruházások önrészeit és áfáit teszi ki.

Sajnos a költségvetés elég későn „érkezett meg”, így nagy dolgokat már nem igen lehet véghez vinni belőle, viszont úgy zajló, mint eltervezett munkálatok is vannak bőséggel, melyek egész esztendőre munkával látják majd el polgármesteri hivatalt.

Egyik fontos folyamatban lévő beruházás a községi kultúrotthon teljeskörű rehabilitációja. A mintegy 400 ezer eurós beruházás során az épület kívül belül megújul, új tetőszerkezetet is kap, hőszigetelik az épületet, és a központi fűtést is kicserélik. A munkálatok jól haladnak, bár a tető egyelőre hiányzik a falakról, mindezek ellenére Incze Lajos polgármester bízik abban, hogy év végére befejezi a munkát a kivitelező.  



Ugyanakkor felújítás alatt áll a napközis óvoda is, bár az ezen dolgozó kivitelezőt már nem tudta megdicsérni az elöljáró, állítása szerint nagyon lassan halad a munkával.

Fontos beruházás lesz idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak városával közös, határon átnyúló projekt révén épülő hűtőház is, melynek értéke mintegy 1 millió euró. A beruházást bár uniós alapokból fogják finanszírozni, viszont a pályázat jellegéből adódóan csak utólagosan, így magát a kivitelezést előbb a pályázók kell kifizessék, csak az átadást követően érkezik meg az uniós támogatás. Így e célra is szép összeget kell félre tegyen ez esztendőben az önkormányzat. Egyelőre viszont a bürokrácia útvesztői hátráltatják az építkezés megkezdését.

A polgármester elmondta továbbá, néhány hónappal ezelőtt sikerült letenni egy, a halmi közvilágítás modernizálására vonatkozó pályázatot a környezetvédelmi alapnál, mely elbírálásra vár, viszont várhatóan nyertes lesz a pályázat, így ennek kivitelezése is az idei tervek részét képezi.

Elkészült egy másik pályázat is, melyet szintén a környezetvédelmi alaphoz tervez benyújtani az önkormányzat a Halmi Általános Iskola épületének hőszigetelése, tető-, és kazáncseréje céljából, melynek értéke 1,4 millió lej. Itt az önkormányzat 250 000 lej önrésszel kell hozzájáruljon majd a beruházásához.

Az oktatás segítése érdekében másik két pályázatot is benyújtottak már Halmiban, egyiket az iskola, másikat az önkormányzat, viszont egyelőre még egyik sem kapott elbírálást. Az iskola informatikai eszközökre pályázott mintegy 200 000 euró értékben, míg az önkormányzat maszkokra, fertőtlenítőszerekre, stb, szintén ekkora összegben. A polgármester szerint a pályázatok benyújtásakor azt az ígéretet kapták, hogy legkésőbb februárra elbírálják majd ezeket, de máig sem tudni, mi lesz a két projekt sorsa. „Mindkettőt a pandémia miatt adtuk le, egyiket az online oktatás elősegítése érdekében, másikat a biztonsági előírások betartása okán, de úgy tűnik, hamarabb lesz vége a járványnak, minthogy a pályázatainkat elbírálják” – magyarázta Incze.



Dolgoznak a gázbevezetés előkészítésén is

Az idei évben folytatódik a földgáz bevezetésének előkészítése is. Mivel tavaly nem sikerült önálló pályázatot benyújtani a hálózat kiépítésének finanszírozására, idén Batarcs, Nagytarna és Turc községekkel partnerségben próbálkozik Halmi község. Incze szerint kormánytámogatásra vagy uniós finanszírozásra szeretnének pályázni, de egyelőre nem tudni pontosan, milyen kiírások lesznek e tekintetben. Lényeg, hogy a dokumentációkat és az engedélyeket sikerüljön elkészíteni, hogyha lesz finanszírozási kiírás, be lehessen adni a pályázatokat.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: