2007-03-09 17:40:51• hírek • Kis Csilla

Kövéreknél kisebb a gyermekáldás

dagadttA túlsúlyos pároknál nehezebben valósul meg a fogamzás, mint a normál súlyúaknál.

A túlsúlyos pároknál nehezebben valósul meg a fogamzás, mint a normál súlyúaknál. Erre derítettek fényt amerikai tudósok.

A kutatók csaknem 48 ezer párt figyeltek meg 1996 és 2002 között, ezek között 7600 olyan párt, amelynek mindkét tagja túlsúlyos vagy elhízott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mércéje szerint. Azt vizsgálták, hogy a pároknak a gyermeknemzés elhatározásától mennyi időbe telt, mire a hölgy tagnál megfogant a gyermek.

Ha mindketten elhízottak voltak, akkor annak esélye, hogy egy évnél többet kellett várniuk a hölgy teherbe esésére, csaknem háromszoros volt. Ha csak túlsúlyosak voltak, akkor a várakozás esélye 1,4-szeres volt. A kutatás során azt a tényezőt nem vizsgálták, hogy a túlsúlyos párok kevesebbet közösülnek vagy sem, mint a normál súlyúak. Miként azt sem, hogy a túlsúlyos férfiaknál gyakoribb-e a terméketlenség.

Az orvosok korábban is tudták, hogy a többlet súly hátrányosan befolyásolja a nemző- és fogamzóképességet, de azt még nem vizsgálták, hogy mi történik, ha mindkét fél fölös kilókkal rendelkezik. "Ha egy pár kövér, azt javasoljuk, hogy próbáljanak fogyni, ha gyermeket szeretnének. Legfőképpen akkor, ha már egy ideje próbálkoznak a gyermeknemzéssel, és nem sikerül, ilyenkor ugyanis a fogyás sokat segíthet" - mondta a Cecilia Ramlau-Hansen, a kutatás vezetője a Reutersnek. stop

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: