2011-04-29 17:40:16• hírek • Kocsis Zoltán

Kövér László Szatmáron

A II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem által vezetett szabadságharc során az itt élő népek nyolc évig küzdöttek az osztrák elnyomás ellen, a nagymajtényi fegyverletétel után végül a szatmári békével ért véget a harc. Ennek 300. évfordulójára a Szatmár Megyei Múzeum a Nyíregyházi Jósa András Történelmi Múzeum segítségével, valamint a kolozsvári Erdélyi Történelmi Múzeum, a Nagybányai Történelmi és Régészeti Múzeum, a budapesti Hadtörténeti Múzeum és a budapesti Levéltár közreműködésével nagyszabású kiállítást szervezett Romhánytól Majtényig 1710-11 címmel, melynek nyitóünnepségén tiszteletét tette Kövér László, a magyar országház elnöke is.

Az illusztris vendég az ünnepélyes megnyitó előtt rögtönzött sajtótájékoztatót tartott a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal épületében Suszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke valamint Ilyés Gyula polgármester, Kereskényi Gábor alpolgármester és Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnökének társaságában.

Kövér elmondta, hatalmas öröm számára, hogy a szatmári béke évfordulójának margóján hivatalos minőségében először eljuthatott Szatmárnémetibe. Hangsúlyozta, a határ két oldalán élő magyarság számára létfontosságú a térségben a minél magasabb szintű együttműködés. „Az Európai Unió égisze alatt egységesülő régiókban nagyon fontos a városok, megyék együttműködése, és örömmel konstatálom, hogy ebben Szatmár térsége élen jár". Az országgyűlés elnöke hozzátette, hogy bár ő maga nem tagja a magyar kormánynak, mindent elkövet, hogy a legközelebbi magyar-román kormányülésen napirendi pont legyen a határ menti régiók együttműködésének támogatása.



Kövér László sajtótájékoztatón kezdte a szatmári látogatását


A politikus újságírói kérdésre reagálva elmondta, nem tarja tragikusnak az újabb erdélyi magyar párt megalakulását, hiszen, mint mondta „a választók felnőtt emberek és el tudják dönteni, mik az érdekeik és hogy ezeket mely emberek tudják a leghatékonyabban képviselni". Határozottan tagadta, hogy akár a magyar kormány, akár a FIDESZ anyagilag támogatná az alakulóban lévő Erdélyi Magyar Néppártot, de leszögezte: Budapest egy nemzetben gondolkodik és kötelességének érzi a magyarság támogatását, legyen az határokon belül vagy kívül.

Egy újabb kérdésre válaszolva türelmet kért a tanulmányi támogatások kimaradása miatt, majd a sajtótájékoztató végeztével a delegáció gyalogosan átvonult a Vécsey-házba, az egykori békekötés helyszínére.

Ahol a szabadságharc szimbólumává vált tárogató csodálatos hangja köszöntötte a vendégeket. Ezt követően Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, majd Radu Giurca prefektus nem mulasztotta el túllicitálni a szabadságharcban részt vevő románok és az avasbeli kisnemesek szerepét. Szerinte a szabadságharc és a szatmári béke letette az együttélés és a méltányosság alapjait a különböző társadalmi osztályok és a különböző nemzetiségek (magyarok, románok, ruténok, szlovákok) között. Hasonló vonalon haladt Csehi Árpád is, aki előbb románul, majd magyarul hangsúlyozta a kulturális együttműködés alapjait.


Csehi Árpád és Ilyés Gyula Rákóczi-emlékérmeket adott át
Csehi Árpád és Ilyés Gyula Rákóczi-emlékérmeket adott át


Kövér László II. Rákóczi Ferenc fejedelem szavaival kezdte beszédét, mely szerint „a szabadság csak akkor biztosítható, ha abban a szomszéd is egyetért". Kiemelte, hogy nem szabad elfeledni a közös értékeinket és hogy sok mindent tanulhatunk a szatmári békéből. „Kétszáz évnyi háborúskodás után a szatmári béke teremtette meg a békés építkezés és fejlődés feltételeit, ezért mindenképpen tanulnunk kell belőle. Az a jó béke, amely után mindkét fél nyer és veszít is egyben. Ennek a tanulsága utat kell mutasson egy boldogabb jövő felé", mondta.

Kövér szavait Babits Mihály örök érvényű mondatával zárta, mely szerint „a jelent csak a múltból lehet megérteni, a jövőt csak a múlt alapján lehet felépíteni".

Az esemény zárásaként Seszták Oszkár és Ilyés Gyula emlékérmeket adományozott több jelentős közéleti szereplőnek, majd Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója körbevezette a vendégeket a tárlaton. Az uniós támogatás segítségével létrejött kiállítás július 15-ig van nyitva.


A magyarországi vendégek gyalog vonultak át a Polgármesteri Hivatalból a Vécsey Házba
A magyarországi vendégek gyalog vonultak át a Polgármesteri Hivatalból a Vécsey Házba


A kiállítási tárgyakkal közelebbről is megismerkedhettek a vendégek
A kiállítási tárgyakkal közelebbről is megismerkedhettek a vendégek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: