2009-05-26 11:29:08• hírek • Szatmár.ro

Színpadból lesz a Játszótér

A Sorompók nélkül fesztiválon szerdán, 20.30 órától a Játszótér című táncszínházi előadást mutatják be az Északi Színház termében. A darabot a Gyergyószentmiklósi Figura Studió Színház adja elő.

Bozsik Yvette Játszótér című előadását főként egy Kenneth MacMillan- és egy Nizsinszkij-koreográfia inspirálja.

„MacMillan darabjai közül a Playground épül a legerősebben az emberi psziché tanulmányozására. Nyugtalanító darab... A lélek nyomoráról és vadságáról szól. Minden félrebeszélés és romantizálás nélkül vizsgálja az emberi sorsot, végül mégis eljut egyfajta hajthatatlan szépséghez" - írták a darab 1979-es Edinburgh-i ősbemutatójáról. Abban az előadásban a címben jelzett játszótér egy drótkerítéssel körülvett udvar volt. Börtönre emlékeztető, rácsos ablakú épület fala látszott mögötte, a falon festett karikatúra-figurák. A játszó „gyerekek" egy elmegyógyintézet lakói - játékaik a sérült személyiségüket tükrözik.

 

 

Az előadás különlegessége az a munkamódszer, amellyel Bozsik Yvette a Figura Színház tagjaival dolgozik: az előadás több jelenetének vázát, alapját a színészek  - egy-egy meghatározott témára (játszótér, tengerpart, gyerekkor stb.) készített - improvizációi adják.

Bozsik Yvette pályája klasszikus képzettsége és a szellemi közti ellentét szorításából indult. A klasszikus balettból a kitörést az jelentette, hogy 16 éves balett növendékként elkezdett független avantgarde produkciókat készíteni.


Részlet a Játszótér című táncszínházi előadásból
Részlet a Játszótér című táncszínházi előadásból


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: