2012-02-25 14:02:47• hírek • Póti Orsolya

Kováts Lajosra emlékeztek Szatmárnémetiben

Szatmárnémeti több civil szervezete emlékezett meg február 25-én Járdánházi és Berenczei Kováts Lajosról, a reformkor nagy helyi politikusáról születésének 200. évfordulója alkalmából a híd melletti katolikus temetőben.

A megemlékezésen résztvevőket Kereskényi Sándor irodalomtörténész köszöntötte, örömét fejezve ki az iránt, hogy szép számban gyűltek össze és emlékeztek meg Széchenyi István közvetlen munkatársáról, reformkor nagy politikusáról. Emlékbeszédet Thoroczkay Sándor nyugalmazott tanár, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke tartott, aki a politikus munkásságát méltatta.

Kováts Lajos politikus, publicista, a Magyar Tudományos Akadémia levelezőtagja Sándorhomokon született 1812-ben és Szatmárnémetiben halt meg 1890-ben. Széchenyi István reform-gondolataival és terveivel Pozsonyban ismerkedett meg egyetemi évei alatt, és hamar ezek hatása alá került. Kolozsváron lépett szoros barátságra Kemény Zsigmond báróval, akivel együtt szerkesztette az Erdélyi Híradót, ahol újságírói tehetsége is megmutatkozott. Publicisztikái és Széchenyi melletti erős elkötelezettsége széles körben ismertté és elismertté tette őt. 1846-tól Széchenyi munkatársa és politikai harcostársa, mint miniszteri osztályfőnök, nagyrészt ő állította össze a legnagyobb magyar közlekedési tervezetét.

A szabadságharc bukása után két évig Pesten tartották fogva, majd dabasi birtokára vonult vissza. Országos bölcsődei hálózat kialakításának gondolatával foglalkozott, majd újra politizálni kezdett. Még halála előtt Szatmár városának díszpolgárává választották, és 1890-ben bekövetkezett halálát követően itt temették el.

A politikus tiszteletére 1999 decemberében Sándorhomokon emléktáblát állított a Homoki és Lázári Községi RMDSZ kezdeményezésére A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány és a MÁV Rt. debreceni vezetősége. 2007-ben pedig sírjára helyezett újabb emléktáblát az MKKA.

A megemlékezésen Gönczy Gábor és Sike Lajos újságíró is felszólalt, majd a résztvevő szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: