2012-03-12 13:36:20• hírek • Baranyi László, MTI

Kovács Péter: Tőkés felrúgta a három éve működő magyar összefogást

Tőkés László - az RMDSZ-ből való kilépési nyilatkozatával - felmondta a három éve működő magyar összefogást - mondta hétfőn az MTI-nek Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára.

"Egy írásos dokumentumot írásban felrúgott" - kommentálta Kovács Péter az RMDSZ egykori tiszteletbeli elnökének gesztusát. Hozzátette: "mi sokszor fogcsikorgatva, sokszor a nyilvánosság előtt is elégedetlenségünknek hangot adva, de mentünk előre ezzel a magyar összefogással, mert a szavunkat adtuk, mert tudtuk, hogy mintegy 80 százaléka a magyar embereknek igényeli az összefogást. Tőkés László ezt ma felrúgta, írásban".

Az MTI kérdésére, hogy  feltétele-e az összefogásnak Tőkés László RMDSZ-tagsága, a szövetség főtitkára azt mondta: azáltal, hogy Tőkés László formailag is kilépett az RMDSZ-ből, egyértelmű, hogy felrúgta a korábban dokumentumban rögzített magyar összefogást. Kovács Péter nem kommentálta azokat az okokat, amelyre Tőkés László kilépési nyilatkozatában hivatkozott. A volt tiszteletbeli elnök egyebek mellett vállalhatatlannak nevezte az RMDSZ "Verespatakkal kapcsolatos megengedő és a beruházást elősegítő álláspontját", és szégyenletesnek tartja, hogy - állítása szerint - a magyar szövetség vezetői megpróbálják ellehetetleníteni a köztisztviselők vagyonosodását vizsgáló, illetve korrupcióellenes román szervek munkáját.

Az RMDSZ főtitkára szerint Tőkés kilépési nyilatkozatában semmi újat nem mondott. Ironikusan megjegyezte: kimaradt a nyilatkozatból, hogy az RMDSZ "posztkommunista", nem képes megújulni és megalkuvó politikát folytat. Kovács Péter elhárította azt a kérdést, hogy az RMDSZ az esetleges választási együttműködést is kizártnak tartja-e, amennyiben Tőkés kilépési nyilatkozatát a magyar összefogás felrúgásának tekinti. Mint mondta, nem az RMDSZ-en kell számon kérni a közös fellépést akkor, amikor Tőkés László éppen bejelentette, hogy ennek vége.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő hétfőn kiadott nyilatkozatában jelentette be, hogy 22 éves tagság után kilép az RMDSZ-ből, amelynek alapítója, 1990-től a 2003-ig pedig tiszteletbeli elnöke volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: