2018-10-10 10:31:43• hírek • Bede Emőke

Kovács Emil Lajos festményeiből nyílt kiállítás

Kedden délután szinte egy tűt sem lehetett volna leejteni a szatmári képzőművészeti galériában, ugyanis az ismert szatmári festőművész, Kovács Emil Lajos alkotásaiból nyílt kiállítás.

Kovács Emil Lajos 1967-ben született Szatmárnémetiben, majd itt is végezte el a Művészeti Iskolát festészeti szakon. 1987-től a Szatmári alkotóház tagja, majd 2001 és 2009 között ennek elnöke is volt. 2011-ben a Nagybányai Északi Egyetemen végzett festészet szakon. Festményeit nem csak a romániai, hanem a magyarországi közönség is megismerhette, hiszen mostanra számos határon túli, önálló és közös kiállítást tudhat a háta mögött.
 

Több mint 30 éve foglalkozik festészettel, leginkább olajfestékekkel dolgozik, de nem idegen tőle az akvarell, tus, pasztell és az akril technika sem. Gazdag, változatos témákban alkot. Nagyon szereti a természetet, ez rendszerint visszaköszön képein is. A természetet a maga valóságában festi, a realizmus elemeinek használatával, vagy az impresszionizmus, a pillanatnyi benyomás gyors és eleven megragadásával.
 

A kedd délutáni kiállítás megnyitóján a festő munkásságát legelőször László Róbert, a Hagyományos Kultúrát Támogató Központ igazgatója méltatta, majd tőle Kereskényi Sándor  irodalomtörténész vette át a szót. Kereskényi mélyrehatóan és őszintén elemezte Kovács Emil Lajos eddigi alkotói munkásságát, részletesen kifejtve a kezdeti, még csak tapogatózó ecsetvonások után következő, s mindmáig tartó progresszió jellegét. Ezt követően Hitter Ferenc, újságíró és filmes bemutatta a Nagybányai Művésztelep történetét, és Kovács Emil Lajos Szatmárnémetihez és Nagybányához fűződő viszonyáról mesélt a népes közönség számára.

 

A nagybányai és a szatmánémeti városi, valamint a vidéki hangulatot felidéző festményeket, és a festő munkájának progresszióját a szatmári közönség is végigkövethet a kedden nyílt tárlatot megtekintve.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: