2013-08-02 08:59:22• hírek • MTI

Kötelezővé vált a mediátori eljárás

Romániában kötelezővé vált csütörtöktől a mediátori eljárás: a vitázó feleknek meg kell jelenniük egy igazságügyi közvetítő előtt, mielőtt bizonyos polgári és büntetőjogi ügyekben a bíróság elé kerülnek.

Az intézkedést azért vezette be a román kormány, mert tehermentesíteni akarja a túlterhelt bíróságokat. Az új rendelet szerint a családon belüli, a munkaügyi, a fogyasztóvédelmi viták, valamint az ingatlanokkal kapcsolatos, illetve az 50 ezer lej értékig terjedő nézeteltérések kapcsán kell a feleknek részt venniük mediátori eljárásban.

A bíróság csak akkor köteles figyelembe venni a felperes panaszát, ha ez utóbbi mediátori igazolást tud felmutatni arról, hogy megpróbálták rendezni békés úton a konfliktusos helyzetet, de nem sikerült. Ha a felperes vagy az alperes nem hajlandó megjelenni a mediátor előtt, akkor 100 lej és 1000 lej közötti bírsággal sújtható.

A törvények szerint a mediátori eljárás első ülése ingyenes, a második találkozótól a feleknek fizetniük kell.
Gabriel Mihut, a romániai mediátorok tanácsának szóvivője szerint a románok zöme várhatóan igénybe veszi majd ezt az alternatív konfliktuskezelési lehetőséget, mert így átlagban megtakarítható egy per költségeinek 90-95 százaléka. A szóvivő a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az anyagi előny mellett kiiktatható a bíróság előtti megjelenéssel járó stressz, valamint egy per elvesztésének veszélye is. Ugyanakkor egyes ügyvédek kételkednek az új intézkedés sikerességében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: