2011-01-10 12:07:46• hírek • Póti Orsolya

Kötelező műszaki ellenőrzés vár a liftekre

Az Európai Unió kérésére kötelező műszaki vizsgálat alá kell vetni az országban működő mintegy 40.000 liftet, ugyanis ezek több mint fele modernizálásra szorul. Rossz hír, hogy a korszerűsítési költségek a lakosságot terhelik. Szatmár megyében több mint 200 felvonóra vár a kötelező műszaki ellenőrzés.

Egy európai uniós határozat szerint a baleseteke elkerülése végett kötelező műszaki ellenőrzés alá kell vetni a hazánkban működő 40.000 liftet, ugyanis ezeknek több mint a fele meghaladta a 30 éves kort.

Az új liftek általában több, korszerűbb biztonsági berendezéssel rendelkeznek, mint a régebben felszerelt felvonók, de az előbbiek is hamar veszélyessé válhatnak, ha a napi, a havi és az éves kötelező ellenőrzések nem történnek meg, továbbá a feltárt hibák elhárítása elmarad. A felvonók várható élettartamát 20 évre tervezték, de az élettartam a használat és karbantartás függvénye is.

A nyugat-európai országokban a kedvezőbb körülményeknek köszönhetően gyakrabban cserélhetik, illetve korszerűsíthetik a berendezéseket, de most hazánkban is kikötés a felvonók modernizálása. „Szatmár megyében közel 210 felvonóra vár kötelező műszaki vizsgálat, melyből közel 80 cégek tulajdonában van, 130 pedig társasházakban működik. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatát egy kizárólag erre kijelölt bizottság végzi majd, amely megállapítja melyik lift szorul teljes kicserélésre, illetve javításra.- tájékoztatta hírportálunkat  Ugrutan Vasile, a Locaterm Kft. Felvonók Javítási és Karbantartási Szolgáltatójának vezetője.

Ugrutan elmondta:  Szatmár megyében még nem jelentkezett olyan cég, aki a kötelező vizsgálatokkal foglalkozna. 
Bizonyos számítások szerint egy kötelező ellenőrzés ára a javításokkal akár a 2.000 eurót is elérheti, egy új lift pedig 25.000 euróba kerül. Rossz hír, hogy a felvonók korszerűsítésének költségei a lakókat, a tulajdonosokat terhelik.


Kötelező vizsgálatnak vetik alá a felvonókat
Kötelező vizsgálatnak vetik alá a felvonókat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: