2013-01-24 10:47:33• hírek • MTI

Kötelező lett az Erdély TV műsorainak sugárzása

A romániai médiát felügyelő Országos Audiovizuális Tanács (CNA) keddi döntése szerint a magyarok által is lakott települések televíziós műsorterjesztői kötelesek betenni az alapcsomagjukba az Erdélyi Magyar Televíziót (ETV).

A hatósági döntést az Erdélyi Magyar Televízió közölte honlapján szerdán a keddi CNA-ülés jegyzőkönyvére hivatkozva. A hatóság honlapján elérhető jegyzőkönyv arra utal, hogy az ETV-t Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár, Bihar és Szilágy megyékben kell bevenni a kábeltévék alapcsomagjába. Ezekben a megyékben haladja meg ugyanis a lakosság aránya a húsz százalékot.

Nagy Zsolt, a televíziót működtető Janovics Jenő Alapítvány elnöke az ETV újabb elismerésének tekintette a hatósági döntést, és úgy vélte, ezáltal Erdély több településére is eljutnak az ETV műsorai.

Szász Attila, a CNA korábbi magyar tagja a vásárhely.ro marosvásárhelyi hírportálnak nyilatkozva fontosnak tartotta, hogy az ETV a továbbiakban minden technikai feltételt megadjon a kábelszolgáltatóknak a jeltovábbításhoz. A kábeltévék ugyanis csak akkor kötelesek felvenni alapcsomagjukba az ETV műsorát, ha ennek feltételeit a marosvásárhelyi székhelyű televízió biztosítja.

Az ETV eddig a marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi földi sugárzás mellett a Romtelecom társaság Dolce műholdas szolgáltatásán és egyes helyi kábelszolgáltatókon keresztül jutott el a tévénézőkhöz.

A CNA döntése alapján a kábel-szolgáltatóknak kötelezően sugároznia kell közszolgálati TVR (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News és a kolozsvári, craiovai, jászvásári, marosvásárhelyi és temesvári regionális stúdiók) műsorait valamint a franica TV5 (egy Franciaország és Románia közötti kétoldalú egyezmény miatt) adásait. A privát televíziók közül kötelezően szerepelnie kell a kínálatban a Pro TV, az Antena 1, a Kanal D, az Antena 3, a Prima TV, a Realitatea TV, a Naţional TV, a B1 TV, a România TV, az Antena 2, a Favorit TV, a Taraf TV, a Kiss TV, az Euforia Lifestyle TV, a Gsp TV, a National 24 Plus, az U Televiziune Interactivă, a Music Channel, a TV Neptun, a Naşul TV, a Transilvania Live, a Look TV, a H!T Music Channel, a TV H2O és az Inedit TV csatornáknak.

A tavalyi esztemdőhöz képest kikerült a Mynele TV, a Trinitas TV, a DDTV, a Money Channel, a Speranţa TV és a TOP 1, bekerült viszont a România TV, a Naşul TV, a Transilvania Live, a Look TV, a H!T Music és az Inedit TV.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: