2008-10-08 20:46:50• hírek • Csenteri Judit

Kötelező lakásbiztosítás

A lakásokra vonatkozó kötelező biztosításokkal kapcsolatos törvény jövő év július 1-től lép érvénybe. Egyetlen feltétele még, hogy a Képviselők Háza végső szavazatát is megkapja.

A kötelező lakásbiztosítások törvénytervezetét, s így annak minden egyes cikkelyét hétfőn fogadta el a Képviselők Háza, miután az már 2007 novemberében járt a Szenátus előtt is. A törvény a Hivatalos Közlönyben (Monitorul Oficial) való megjelenése után 120 nappal fog érvénybe lépni.

A kötelező lakásbiztosításokra vonatkozó törvény kimondja, hogy a maximálisan biztosított összeg 20 ezer euró lehet az A típusú épületek és lakások esetében, illetve 10 ezer euró a B típusú lakások esetében.

A törvény értelmében A típusú épületnek számít minden vasbetonból, fémből vagy fából készült épület, továbbá azok, amelyeknek falai kőből, égetett téglából vagy bármilyen más olyan anyagból épültek, amely kibírnak különböző termikus vagy kémiai hatásokat. B típusú épületekként pedig azok vannak nyilvántartva, amelyek falai vályogból vagy más olyan anyagból épültek, amelyek nem olyan időállóak, mint az A típusú épületek esetében.

2009 július 1-től minden lakástulajdonos kötelezően meg kell majd kösse az említett biztosítást, amelynek első részlete 10 illetve 20 euróba fog kerülni, attól függően, hogy A vagy B típusú épületről van szó. Ellenkező esetben a törvény 500 lejjel büntet.

Abban az esetben, ha egy család nem tudja majd az említett összegeket kifizetni, támogatásban fog részesülni a kormány részéről. Azok a családok pedig, akik reális értéken szeretnék bebiztosítani lakásukat, szabadon választható biztosításokat is köthetnek majd. Jelenleg Romániában 8 millió lakásból mindössze 14% van bebiztosítva, vidéken ez a százalék pedig ennél háromszor is kisebb.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: