2015-05-28 11:42:45• hírek • MTI

Koszovó elismerésének lehetőségét lebegtette meg a kormányfő

Románia eddigi elutasító álláspontjának felülvizsgálatára, Koszovó független államként való elismerésének lehetőségére utaló kijelentést tett albániai látogatása során Victor Ponta miniszterelnök - közölték csütörtökön a román lapok.

Az Evenimentul Zilei a pristinai Epoka e Re című lap beszámolója alapján idézte Pontát, aki állítólag a Koszovó és Szerbia közötti párbeszéd előrelépéseire hivatkozva utalt arra, hogy a Koszovóval kapcsolatos román álláspont is változhat.
"Románia 2008-ban úgy döntött, hogy nem ismeri el Koszovót. Ennek ellenére azóta sok minden változott. Változtak a kormányok, és nem kizárt, hogy új döntés születik Koszovó elismerésével kapcsolatban" - mondta albániai látogatásán kedden Victor Ponta román államfő.

A tiranai regionális csúcstalálkozón elhangzott kijelentésről a Románia Libera című lap azzal a megjegyzéssel számolt be, hogy Ponta ezzel az állásfoglalással megelőzte az államfőt egy fontos diplomáciai kérdésben, holott a román alkotmány szerint az ország külpolitikáját a köztársasági elnök irányítja.

Románia egyike annak az öt uniós országnak, amely - az Európai Parlament 2013-ban megszavazott felszólítása ellenére - nem ismerte el a korábbi szerbiai tartomány függetlenségét.

A függetlenségét 2008 februárjában kikiáltó Koszovó döntését követően a román parlament szinte azonnal határozatot fogadott el arról, hogy nem ismeri el Koszovót önálló államként. A dokumentumot csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozói nem szavazták meg, hangos nemtetszést váltva ki a román honatyák részéről. Bukarest nemzetbiztonsági kockázatként tekintett az új balkáni állam nemzetközi elismerésére, attól tartva, hogy az radikalizálhatja az erdélyi magyarságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: