2022-04-29 07:50:16• hírek • Szatmár.ro

Koszorúzással indul a Dsida–Páskándi–Jakabffy-napok programsorozata

május 12 - május 13

"Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére és szervezésében az Anyanyelvápolók Szövetsége, a szatmári G. M. Zamfirescu Kulturális Központ, a Communitas Alapítvány és Szatmárhegy RMDSZ-szervezete messzemenő támogatásával 2022. május 12-én és 13-án a Dsida - Páskándi - Jakabffy Napok keretében  emlékezünk  meg a 115 esztendeje született Dsida Jenő költőről, lapszerkesztőről, a 65 esztendővel  ezelőtt első  verses kötetével jelentkező Páskándi Géza költőről, dráma- és esszéíróról, valamint a XX. századi Európa  legjelentősebb  kisebbégi folyóirata: a Magyar Kisebbség megjelenésének 100., megszüntetésének pedig 80. évfordulója kapcsán Jakabffy Elemér politikusról és szerkesztőről.

A rendezvény május 12-én, csütörtök délután 19 órakor a szatmárnémeti Titulescu téren álló Dsida-szobor megkoszorúzásával kezdődik.


Május 13-án, pénteken délelőtt 9 00 órától „MINDIG MAGUNKÉRT, SOHA MÁSOK ELLEN” címmel tartunk a három alkotó szellemi örökségével kapcsolatos tanácskozást a szatmári Jean Calvin tér 4 szám alatti Kálvineum gyülekezeti termében, s folytatjuk a rendezvényt 17 órakor Jakabffy Elemérnek a hídon túli római katolikus temetőben lévő sírjának megkoszorúzásával, majd zárjuk azt koraeste 19, valamint  20 órai kezdettel Szatmárhegyen Páskándi Géza szülőháza telkénél és a községközpontban álló szobra előtt sorra kerülő főhajtással."


A rendezvény mindenki számára nyitott.


A tanácskozásra és megemlékezésekre minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a szervezők.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: