2014-05-09 14:30:56• hírek • Szatmár.ro

Koszorút helyeztek el a hős katona szobránál

Május 9-én több rendezvénnyel is ünnepelték a Győzelem napját, illetve Románia függetlenné válását.

Pénteken két helyszínen is koszorúztak: a szatmárnémeti Hősök temetőjében, illetve a Vasile Lucaciu téren a hős katona szobránál. Ünnep ugyanis május 9., Romániában pedig kettős ünnep ez a dátum.

Május 9. világszerte a Győzelem napja, hisz 1945-ben ezen a napon tette le a fegyvert Adolf Hitler fasiszta Németországa a szövetséges haderőkkel szemben. Ennek köszönhetően 1985-ben május 9-ét Európa napjának nevezték ki. Emellett 1877-ben szintén május 9-én kiáltották ki Románia függetlenségét az Oszmán Birodalommal szemben, ezért ez a nap egyben a román függetlenség napja is.

A katona szobránál a Prefektúra, a helyi és megyei önkormányzat vezetői, egyesületek, közintézmények és politikai pártok vezetői, képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit. Bár országos szinten felbomlott a PNL és a PSD szövetsége, Szatmárnémetiben a két politikai párt külön és együtt is koszorúzott.

Az emlékezés koszorúit elhelyező politikai formációk között ott volt az RMDSZ is: Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, Riedl Rudolf, a megyei tanács alelnöke, Kovács Máté, a megyei tanács RMDSZ-frakciójának az elnöke, a Szatmár Megyei RMDSZ alelnöke, Veres István tanácsos, Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes és Csapó-Ilyés Attila tanfelügyelő volt tagja a küldöttségnek.

Koszorúztak péntek délben

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: