2010-11-23 12:09:10• hírek • Szatmar.ro

Kőbe vésik Olajos Béla emlékét

Szatmárnémeti neves festőjének, Olajos Bélának állít emléktáblát a Szatmárnémeti RMDSZ, a márványtáblát a művész egykori lakásának falán helyezik el.

Születésének 100. évfordulója alkalmával elismerését és tiszteletét fejezi ki a városi RMDSZ szervezete Olajos Béla festőművész iránt, tudtuk meg Kereskényi Gábortól, a szervezet helyi elnökétől. Az alkotó bár nem Szatmárnémeti születésű, de élete nagy részét Szatmárnémetiben töltötte, és itt is alkotott és hozzájárult ezáltal a szatmári művészet színesítéséhez.
1910. december 2-án született Gödöllőn, A Budapesti képzőművészeti Akadémián olyan tanárok keze között nőtt fel, mint Szőnyi István, Aba-Novák Vilmost, Kandó László vagy Bory Jenő, ők indították el a pályáján.

Olajos Béla a trianoni határsorompó leereszkedése ellenére itt maradt, és valósággal szatmárivá vált. Itt is házasodott össze, és végleg itt telepedett le. Magyar állampolgársága miatt rengeteg hátrány is érte, többek között nem hagyhatta el a város területét. Nemcsak a festészetben remekelt, hanem elsőosztályú sakkmester is volt, és amikor bajnokságon szeretett volna részt venni, mindig ki kellett kérjen a Militiatól egy speciális engedélyt ahhoz, hogy elhagyhassa a várost. Az iskolában, ahol tanított sem kaphatott címzetes kinevezést, csak helyettesítő tanárként tevékenykedhetett a megélhetésért. Különböző alkalmi munkákat is vállalt, festegetett. Hamar felfigyeltek tehetségére, számos festménye került ki Svájcba, Németországba, Lengyelországba gyűjtőkhöz.

A festőművész 1991-ben halt meg, 81 éves korában.

A Kovács Albert kőfaragó mester által elkészített emléktáblát a Szatmárnémeti RMDSZ december 3-án, szombaton helyezi el azon a házon, ahol Olajos Béla lakott, vagyis az egykori Tabajdi patikán, amely az Aurel Pop és a Decebal (Várdomb) utca sarkán helyezkedik el.


Olajos Béla festményei között
Olajos Béla festményei között


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: