2011-10-24 16:44:45• hírek • Józsa János/Szatmári Egyházmegye

Köszönetet mondott a Szentatyának

Beszélgetés Nm. Ft. Schönberger Jenő püspökkel, a Rómában, múlt hét során tett látogatásáról, illetve találkozásáról a Szentatyával.

Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök október 17. és 21-e között látogatást tett Rómában, 19-én pedig részt vett XVI. Benedek pápa audienciáján, hogy köszönetet mondjon a Scheffler János boldoggá avatásában nyújtott segítségéért. Schönberger Jenő püspökkel a látogatásról, a Pápával történt találkozásról, annak részleteiről, és az egyéb római programokról beszélgettünk.

Riporter: Püspök atya, milyen volt találkozása a Szentatyával?


Nm. Ft. Schönberger Jenő: Ez tulajdonképpen a szerdai, heti rendszerességgel sorra kerülő kihallgatási napján történt. Most is hozzávetőlegesen harmincezer zarándok gyűlt össze a Szent Péter Téren. A kihallgatás végén a Szentatya minden püspököt fogadott pár perc erejéig. Ezt a fogadást használtam ki, hogy köszönetet mondjak a papok és kedves híveim nevében azért a nagy ajándékért, amit a Szentatya nekünk Scheffler János boldoggá avatásában adott.

Riporter: Miből állt ez a találkozás, esetleges beszélgetés? Milyen ajándékokat adott át a Püspök atya?

Nm. Ft. Schönberger Jenő: Amikor sorra kerültem, átnyújtottam azt a diplomát, amit az egyházmegye nevében állítottunk köszönetképpen ki a Szentatyának, egy Boldog Scheffler Jánost ábrázoló ezüst emlékérmet, egy ereklyés képet és egy német szövegű képet. A magam és egyházmegyém nevében megköszöntem azt az ajándékot, amit a boldoggá avatásban kaptunk, ugyanakkor kértem a Szentatya áldását, hogy közvetíthessem a kedves híveim számára. Ő nagy örömmel fogadta az ajándékokat, látszott rajta, hogy nagyon is érdeklődik, és jól esik neki, hogy megemlékezünk róla, és személyesen megköszönöm a segítségét. Biztosítottam a hűségünkről és szeretetünkről, hogy mi is mindannyian imádkozunk érte. Ő végignézett az ajándékokon és kérdezte tőlem, hogy imádkoznak-e a híveim Scheffler Jánoshoz? Megjegyezte ugyanakkor, hogy nagyon örül, hogy egy boldogot ajándékozhatott nekünk, és kéri, hogy egyre szorosabbra fűzzük a kapcsolatunkat vele, mert akkor Istennel is intenzívebben tudjuk élni azt a lelki kapcsolatot, ami minden keresztény embernek a kötelessége. Megköszönte továbbá az imáinkat és adta az apostoli áldását.

Riporter: Ezen a találkozáson kívül milyen programja volt a Püspök atyának Rómában? Milyen ügyeket sikerült még intézni?

Nm. Ft. Schönberger Jenő: Elég sűrű volt a programom, hiszen ha már elmegyek Rómába, akkor természetesen minden olyan fontosabb látogatást, illetve ügyet igyekszek elintézni, ami ténylegesen az egyházmegyénk érdeke. Meglátogattam a Germanicum et Hungaricum Intézetet, hogy beszéljek az új rektorral - mivel ott rektorváltás történt, és ebben a szemináriumban két kispapunk is tanul. Meglátogattam a Pápai Magyar Intézetet, hiszen mi magyarok vagyunk, és jó a kapcsolatokat ápolni. Ott is új rektor van, akinek nagyon sok erőt és kegyelmet kívántam az új munkaköréhez. A Szent István Házban is jártam, mert nemrég új elnököt kapott, és a ház mellett az egész olaszországi magyar pasztorációt vezeti. Aztán találkoztam a Scheffler János boldoggá avatásának posztulátorát segítő ügyvéddel, aki minden további nélkül felajánlotta a segítségét Hám János boldoggá avatási ügyéhez is. De talán amivel kezdenem kellett volna, ellátogattam a Szentté Avatási Kongregációhoz is, ahol Angelo Amato prefektus atyát köszöntöttem, és ismét megköszöntem neki azt a fáradtságot és kedvességet, hogy elutazott a Szentatya képviseletében hozzánk Szatmárnémetibe.

A pápával találkozott Nm. Ft. Schönberger Jenő

Ő avatta tulajdonképpen boldoggá a mi vértanú püspökünket. Azt mondta, nagyon kedves emlékei vannak Szatmárról, és nagyon örült a látogatásomnak. Neki is ajándékoztam egy festményt Boldog Scheffler János püspökünkről. Ezen túl elmentem az Anima Kollégiumba, ahol Boldog Scheffler János római tanulmányai végzése idején lakott. Nagyon kedves volt a rektor atya - aki szintén jelen volt a boldoggá avatáson - és meg is egyeztünk, hogy a jövő év folyamán, talán már tavasszal egy konferenciával emlékezünk meg Boldog Scheffler Jánosról, és tesszük az ő nevét ismertté nem csak Rómában, hanem az egész német nyelvterületen. A rektor úr elmondta, nagyon hálás, hiszen Szatmár ajándékozta a kollégium második boldogját, ez pedig igen nagy kitüntetés. Mondanom sem kell, hogy a mi részünkre még nagyobb kitüntetés.

Római ottlétemkor részt vehettem a magyar nagykövetség fogadásán is, amit a nemzeti ünnep alkalmából rendeztek Quirinale-n, a nagykövetségen. Ez is nagyon kedves élmény volt, már csak azért is, mert nagyon sok magyar ismerőssel találkozhattunk.

Riporter: Püspök atya, gratulálunk a sikeres római látogatáshoz, és köszönöm szépen a beszélgetést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: