2015-08-31 11:49:37• hírek • Szatmár.ro

Kőszegremetén a legnagyobb magyarra emlékeztek

Az avasi településen 26. alkalommal tartottak megemlékezést a Domokos-dombi obeliszknél.

Mnt minden évben, Kőszegremetén most is megemlékezést tartottak a Széchenyi-obeliszknél, ahol a legnagyobb magyarra, a nemzet napszámosára emlékeztek. Az emlékezés most is a helyi református templomban megtartott Istentisztelettel kezdődött, amelyen Sziszik József hirdetett igét, dr. Enyedi István pedig orgonajátékával tette még ünnepibbé a rendezvényt. Az ünneplők ezt követően a közeli Domokos-dombra mentek, erdély egyetlen szabadtéri Széchenyi emlékművéhez.

Az első felszólaló a főszervező Sike Lajos volt, aki elmondta: már 26 éve szervezi a megemlékezést, de most úgy érzi, át kell adnia a stafétabotot a fiataloknak. Az ünnepségen jelen volt az Országos Széchenyi Kör elnöke, Péchy Mária is, aki a számára legkedvesebb emlékhelynek nevezte a kőszegremeteit.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke elmondta: Széchenyi alakja példa kell legyen a politikusoknak, akár sz RMDSZ politikusainak is abban, hogy a közösségért úgy kell tenni, hogy az ne puszta magyarkodás, melldöngetés legyen. "Mindenkinek ajánlom figyelmébe a kiváló közgazdász, politikus, katona és író gondolatait: Szorgalmasan dolgozom..., s önérzetesen – Ha lenyírják a szárnyamat – járok majd a lábamon: ha azokat is levágják, a kezemen járok, ha azokat is kitépik – hason csúszok!" - mondta a politikus, aki az 1861 óta álló obeliszket a megmaradás jelképének nevezte.

A megemlékezés szavalatokkal, koszorúzással és a Szózat eléneklésével zárult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: