2010-05-01 08:48:37• hírek • MTI

Körúton "A drakula árnyéka"

Észak-amerikai körutat tesz májusban a Drakula árnyéka - a romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilm, amely az idei, 41. Magyar Filmszemlén elnyerte a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Duna Televízió közös díját, a Duna-díjat.

A véres romániai forradalom kitörésének körülményeit bemutató alkotás - amelynek Szőczi Árpád Berlinben dolgozó kanadai újságíró a producere, forgatókönyvírója és rendezője - az 1989. december 15-i temesvári eseményekre tekint vissza.
A kanadai-német-magyar stáb által készített 90 perces filmet Kanada és az Egyesült Államok tizenhárom nagyvárosában mutatják be. Az első vetítés a kanadai Montréalban lesz hétfőn. A közönség a filmet megtekintheti egyebek mellett a kanadai Ottawában és Torontóban, a kaliforniai San Franciscóban, San Diegóban és Los Angelesben, a Washington állambeli Seattle-ben, továbbá Clevelandben és New Yorkban - olvasható a Louisianai Magyarok Egyesületének alelnöke, Bika Julianna által szerkesztett Nyugati Hírlevélben.
k
A magyar vonatkozású hírekről, eseményekről beszámoló havi értesítő szerint a film észak-amerikai bemutatása két fő célt szolgál: egyfelől rálátást nyújt azokra a nagyközönség előtt ismeretlen háttéreseményekre, amelyek a temesvári forradalom kirobbanásához vezettek, másfelől a vetítések bevételéből és a felajánlott adományokból a New York-i Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) munkáját segítik.

A kisebbségben élő magyarok érdekében dolgozó, 1976-ban alapított HHRF "1989 előtt kitartóan azon dolgozott, hogy az erdélyi magyarságot elnyomó kommunista rezsim megbukjon, ma pedig - többek között - azért munkálkodik, hogy a felvidéki magyar közösség identitását elfojtó nyelvtörvény ellen nemzetközi szövetségeseket gyűjtsön" - szerepel a hírlevélben. A dokumentumfilm "rendhagyó történelemlecke"; a nézők megismerhetik annak a két bátor kanadainak a történetét, akik 1989 nyarán életüket kockáztatva vállalták, hogy Temesváron felvételt készítsenek a román titkosrendőrség, a Securitate által állandó megfigyelés alatt álló Tőkés László református lelkipásztorral - írta a Nyugati Hírlevél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: