2019-07-08 07:10:42• hírek • Bede Emőke

Körültekintésre int a RAR a hibrid- és villanyautók vásárlásával kapcsolatban

Az utóbbi években az autópiacot érintő sorozatos botrányok, illetve az egyre nagyobb teret nyerő környezettudatos szemléletmód miatt igencsak népszerűvé váltak a hibrid technológiával működő és a teljesen elektromos autók is. Az autóipar új hulláma nem kerülte el Romániát sem, évről évre egyre több autó jelentkezik a RAR-nál bejegyzésre.

A 2019 első hat hónapjában a Gépjármű-nyilvántartási Hivatalnál 50 százalékkal több elektromos autó jelentkezett műszaki vizsgára, mint 2018 ugyanezen időszakában - írja hivatalos Facebook-oldalán a RAR, mely emellett az idei év első félévében regisztrált számokat is nyilvánosságra hozta.


Az év első hat hónapjában 3513 vadonatúj és 1562 használt hibridautót jegyeztek be a RAR adatbázisába, a teljesen új, frissen bejegyzett elektromos autók száma pedig 1503, a használtan vásároltaké 97 volt. Noha ezek nem tűnnek eget rengető számoknak, a 2018-as adatokhoz képest azonban komoly előrelépést jelentenek, a teljes tavalyi évben ugyanis az új hibridautók száma mindösszesen 4580 volt, a használtaké pedig 2377. Az elektromos autókkal kapcsolatban pdig elmondható, hogy számuk már most túlszárnyalta a 2018-ban bejegyzettekét, amikor is csak 1050 darab újat és 110 használtat regisztráltak a hivatal nyilvántartásába.


Az egyre növekvő hibrid- és villanyautók száma evidens módon azt is maga után vonja, hogy a RAR vizsgaállomásait is egyre több ilyen kategóriájú autó keresi fel: míg 2018 első félévében 8117 hibrid vagy elektromos autó gördült fel a vizsgapadra, 2019 első hat hónapjában ezen autók száma már 6675-nél jár. Ezzel kapcsolatban a RAR egy fontos tanácsot is megfogalmazott mindazok számára, akik hibrid- vagy villanyautó vásárlásában gondolkodnak. Mint írják, a választáskor igencsak körültekintőnek kell lenni, ugyanis a nem az európai piacra szánt modellek csak egy hosszas és igencsak költséges engedélyeztetési folyamat után kerülhetnek Romániában forgalomba, így mindenképp érdemes olyat választani, amit Romániában is gond nélkül elfogadnak.


De ha már hibrid és elektromos autókról beszéltünk, akkor utána jártunk annak is, hogy miként alakult a helyzet Szatmár megyében az év első öt hónapjában. A Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Hivatal által közzétett információk szerint az említett időszakban egészen pontosan 4248 darab személyautót írtak be a forgalomba megyénkben, melyek közül 998-ba benzint kell tankolni, 3223-ba pedig gázolajat. A frissen beírt, hibrid technológiával működő autók száma január 1. és május 31. között 19 volt, az tisztán elektromosaké pedig mindösszesen 4. Noha ez nem tűnik soknak, de már ennyiből is le lehet szűrni, hogy melyek a legnépszerűbb vagy leginkább hozzáférhető modellek Szatmár megyében. A hibrid kategóriában többnyire a Toyota diadalmaskodik, főként a már-már ikonikusnak számító Priusszal, a 100 százalékban elektromos autók között pedig ott volt a BMW i3, a Think City és a Nissan Leaf is.


Persze a lakosság java részének nincs lehetősége a gyártósorról frissen legördült környezetbarát autókat vásárolni, viszont már a román használtautó-piacon is van már választék. Országos szinten (a cikk írásának pillanatában) 751 hibrid autó és 105 elektromos keresi gazdáját, Szatmár megyében előbbiből 4 van, utóbbiból pedig mindösszesen 1. Ugyanakkor érdemes azt is elmondani, hogy már a Teslák is megérkeztek megyénkbe, 2018 decemberében az Elon Musk nevéhez fűződő autógyártó vállalat két modellel is képviselteti magát megyénkben. Egyik egy 2018-as Model X, a másik pedig egy 2015-ös Model S, és mindkettő egy-egy cég nevére lett bejegyezve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: