2011-05-12 13:40:30• hírek • Szatmár.ro

Neurológiai vizsgálatok felsőfokon

A neurológia diagnosztikája jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedben, ezért az idegrendszer betegségeinek felderítésében ma már elengedhetetlen a modern orvosi műszerek biztosítása és mindehhez nélkülözhetetlen az állandó szakmai továbbképzés. A következőkben dr. Bzduch Zsolt, a szatmárnémeti West Medica neurológus főorvosa enged betekintést a klinika által nyújtott vizsgálati és kezelési lehetőségekbe.

A neurológia, vagyis az ideggyógyászat az orvostudomány egyik legösszetettebb szakterülete, mely az agy és a gerincvelő megbetegedéseivel, valamint a perifériás idegrendszeri betegségekkel foglalkozik.

Dr. Bzduch Zsolt, a West Medica neurológus főorvosa immár húsz éve gyakorolja az ideggyógyászatot, és a már korábban megszerzett szakmai jártasságokon kívül további fejlődésre, más jártasságok, kompetenciák megszerzésére törekszik. Dr. Bzduch tíz éve tagja a West Medica orvosi gárdájának, akit ma már főorvosként tartanak számon. Szerződéses viszonyban áll az Egészségügyi Biztosító Pénztárral, ezért egyes vizsgálatok, terápiás eljárások ingyenesen állnak a páciensek rendelkezésére.

A debreceni és a pécsi klinikákon megszerzett neuroszonológiai jártassága révén, a West Medicában lehetőség van olyan Doppler-vizsgálatra elvégzésére, mely megfelel az Európai Neuroszonológiai Társaság által alkotott követelményrendszernek.

Ezzel az agyi keringést biztosító fő nyaki erek szervi elváltozásai és keringési viszonyai vizsgálhatók ( érszűkület, érelzáródás ).

- A neurológiai vizsgálatok során olykor meglepődnek pácienseim, ugyanis ez eltér a megszokott vizsgálatoktól. Egy neurológiai vizsgálat teljesen más problémákat kíván felszínre hozni. Például olyan típusú idegi funkció érdekel, mint a mozgás, vagy különböző reflexek kiváltása.
A neurológiai vizsgálat során olykor nélkülözhetetlen egyéb műszeres vizsgálatok elvégzése (Röntgen, labor, MR vizsgálat), ugyanis ezek eredményei is segítik a betegség okának felderítését. Mindezekre ráadás az agykéreg által kibocsájtott hullámok mérése (EEG), az agyat ellátó nyaki nagy erek vizsgálata (a már említett Doppler ultrahangos vizsgálat), vagy a különböző idegszálak és a velük csatlakozó izmok tevékenységének regisztrálása (ENG, EMG). A klasszikus neurológiai vizsgálatok mellett így- a megyében egyedülálló módon- a West Medica Klinikán lehetőség van elektromiográfiai és elektroneurográfiai vizsgálatokra is.


Dr. Bzduch Zsolt, a West Medica neurológus főorvosa
Dr. Bzduch Zsolt, a West Medica neurológus főorvosa


- Mint már sokak számára ismert, a leggyakoribb tünetek amivel a neurológust felkeresik a különböző fájdalmak (elsősorban fejfájások), szédülések, zsibbadások, valamint a változatos bénulások, azonban e terület patológiája rendkívül széles és összetett. A kezelések alapja ebben az esetben nem csak a gyógyszeres kezelés, ugyanis bizonyos betegségek esetében a gyógyszerek mellett egy teljes fokú életmódváltásra is szükség van. Többek között, ebben a korántsem könnyű életmódváltásban állok pácienseim segítségére, ugyanis tanácsokkal, utasításokkal látom el a betegeket és hozzátartozóikat, egy bizonyos autonómia, önellátás biztosítása érdekében. Az időskori leépülések esetében fontosnak tartom a hozzátartozókkal való kommunikációt, hiszen sokat segítenek úgy a gyógyításban, mint a beteg közérzetének javításában - fejti ki a neurológus.

Dr. Bzduch igen nagy hangsúlyt fektet a megfelelő felszereltségre, az állandó szakmai fejlődésre, valamint arra, hogy más területen működő szakemberekkel is együtt dolgozzon. A West Medica Klinikán ez nem probléma, mert a rendelők felszereltsége országos szinten elismert és az eredményes együttműködésre is lehetőség van, hiszen a többi területen szintén magas szinten szakképzett orvosok várják a pácienseket.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: