2013-05-03 10:17:49• hírek • un

Korszakváltásról ír a német sajtó

Az elődöntők végeredményét Angela Merkel kancellár is kommentálta. A politikus szerdán a Facebook-oldalán egy rövid bejegyzésben azt írta: "Örülök, hiszen egy valami már most biztos: a győztes Németország lesz".

Németország győzelmeként és egy korszakváltás kezdetének lehetőségeként értékeli a német sajtó, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája történetében először két német csapat jutott be a döntőbe.

A Bild című lap Bayern? Dortmund? Németország! címmel közölt kommentárt, amelyben az elődöntők végeredményét értékelve kiemelte, hogy a BL idei fináléja "made in Germany" mérkőzés lesz. "Mindegy, hogy végül a Bayern vagy a Dortmund győzedelmeskedik, hiszen a lényeg az, hogy 12 év után ismét Németország szerzi meg a klubfutball első számú trófeáját" - hangsúlyozta kommentárjában a legnagyobb példányszámú német lap.

A Bild hozzátette: "véget értek azok az idők, amikor irigykedve csodáltuk a spanyol focit, ami remélhetőleg a nemzeti válogatottra és a 2014-es világbajnokságra is érvényes".

A Die Welt a Német döntő - Jó ok a büszkeségre, de elbizakodottságot nem kérünk! című kommentárjában kiemelte: a Bayern München 2001-es BL-győzelme óta eltelt időszak "a német labdarúgás leghosszabb aszályos periódusa" volt, hiszen soha korábban nem fordult elő, hogy 12 éven keresztül egyetlen német csapat sem szerez európai kupát, de szerda este a barcelonai Camp Nou Stadionban már érezni lehetett "a változás szelét".

A labdarúgás története ciklusokra tagolódik, és "sok minden szól amellett, hogy a sikertelenség hosszú esztendői után (...) a bőség évei következnek", hiszen a Bundesliga "robbanásszerű" fejlődését ösztönzi a stabil nemzetgazdasági környezet és a labdarúgás népszerűsége, valamint a klubok "optimalizált felépítése" és az "állandó utánpótlás kiválóan képzett fiatal játékosokból". - írta a lap.

A május 25-ei döntő így "egy korszak kezdetét jelentheti", ugyanakkor "a labdarúgás ciklusai törékenyek", ezért nem szabad az elbizakodottság hibájába esni - tette hozzá a Die Welt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a Bayern München és az FC Barcelona szerdai összecsapásáról közölt beszámolójában kiemelte, hogy "ez a barcelonai este" nemcsak egy nagy győzelem a bajor csapat számára, hanem "őrségváltást" is jelenthet az európai labdarúgásban.

A müncheni Süddeutsche Zeitung szerint a bajor fővárosban az előző héten elért négygólos bajor győzelem és a szerdai első gól, Arjen Robben találata után biztos volt, hogy a Bayern München jut a döntőbe. "A többi már csak ráadás volt, és aki hitt a Barcelona feltámadásában, az valószínűleg azt is elhiszi, hogy Angliában bevezetik a jobb oldali közlekedést." - fogalmazott az újság.

Az országos lapok mellett a regionális sajtó és a közszolgálati média is kiemelt helyen foglalkozott a BL-elődöntőkkel. Németország nyugati tartományainak egyik legnagyobb regionális lapja, a Düsseldorfban megjelenő Der Rheinische Post például felidézte Franz Beckenbauer egy 1990-ben, az olaszországi világbajnokságon aratott német győzelem után tett kijelentését, miszerint a német válogatottat a következő években nem lehet majd legyőzni. Ez a jóslat nem igazolódott be, ami azt mutatja, hogy a labdarúgásban óvatosan kell bánni a prognózisokkal. A Bayern München teljesítménye alapján viszont ki lehet jelenteni, hogy a bajor klub előtt "fényes jövő" áll. Az is előfordulhat, hogy beköszönt az "aranykor", hiszen nyáron munkába áll az "edzőguru" Pep Guardiola, és megérkezik Münchenbe a "kivételes tehetségű Mario Götze", így meglehet, hogy a szerdai győzelem csak az "őrségváltás" első jele volt az európai labdarúgásban. - írta a lap.

A BZ című berlini újság kommentárja szerint a Bayern München "tiszta és cool" játékkal aratott győzelme után a londoni Wembley Stadionban május 25-én "a történelem legmenőbb német focimeccsét" rendezik meg, de "már most is mi (németek) vagyunk Európa labdarúgó királyai". 

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió már néhány nappal korábban, az elődöntők első összecsapása után A német labdarúgás paradigmaváltása címmel közölt kommentárt, amelyben hangsúlyozták, hogy "Németország most már a labdarúgásban is lekörözi Európát". A német csapatok "megették reggelire" a labdarúgó nagyhatalom Spanyolország két "mintacsapatát", ami alapvető változást jelez. A német labdarúgás paradigmaváltása véget ért, "a Bundesliga az európai ligák példaképévé lépett elő" - áll a Deutschlandfunk kommentárjában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: