2008-09-23 21:03:50• hírek • Csenteri Judit

Korruptság- vizsgáló

A Transparency International által e nap folyamán publikált adatok szerint Bulgária az Európai Unió legkorruptabb országa, őt pedig Románia követi a sorban.

A további sorrendet tekintve igen korrupt országoknak bizonyult még Lengyelország, Litvánia, Görögország és Olaszország.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás úgy tűnik, nem oldja meg egyből a korrupcióval kapcsolatos problémákat - legalábbis ezt igazolják a legutóbbi felmérések mutatószámai. Bulgáriában pedig ahelyett, hogy javult volna a helyzet, a 2007-es 4,1 2008-ra 3,6-ra esett vissza azon a 0 és 10 közötti skálán, ahol a 10 a legkevésbé korrupt országot jellemzi.

A felmérés elvégzésekor 180 országot vizsgáltak meg a korrupció szempontjából. Románia ezek között a 70. helyett foglalta el, hasonlóan Kolumbiához. Bulgária a 72. helyen szerepel, akárcsak Mecedónia. A legkevésbé korrupt országoknak pedig az észak-európai országok bizonyultak. Dánia 9,6-os mutatójával továbbra is az egyik legkevésbé korrupt ország Új-Zéland és Svédország mellett.

Magyarország elmúlt évi 5,3-as mutatója most 5,1-re csökkent, s ezzel a 20. helyről a 23. helyre esett viszza. Oroszország 2,1-es mutatójával a 147. legkorruptabb országnak bizonyult, míg tavaly a 143. helyen szerepelt. A felmérés szerint pedig a 180 ország közül a legkorruptabbak Irak és Myanmar (1,3-as mutató), valamint Szomália (1-es mutató).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: