2015-03-18 13:19:14• hírek • MTI

Korrupt vámosokat és határrendészeket ítéltek börtönbüntetésre

Több tucat vámost és határrendészt ítéltek börtönbüntetésre korrupció miatt.

A legfelsőbb bíróság ítélete szerint 48 határrendész és vámos öt-öt év letöltendő szabadságvesztést kapott, további 14 pedig két-két év felfüggesztett börtönbüntetést. Az elítéltek a román-ukrán határon lévő Szeretvásár (Siret) nevű határátkelőnél dolgoztak.

2011-ben buktatták le őket, abban találták vétkesnek, hogy kenőpénzt fogadtak el és cigarettacsempészetben vettek részt. Azzal vádolták őket, hogy szervezett bűnözői csoportot alkotva, jelentős összegeket fogadtak el kenőpénzként, s ezért cserében szemet hunytak a cigarettacsempészek tevékenysége fölött.

Első fokon tavaly májusban a vádlottak öt hónaptól három évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést kaptak a suceavai ítélőtáblán, de a legfelső bíróság helyt adott a korrupcióellenes ügyészség Suceava megyei kirendeltsége által beterjesztett fellebbezésnek, és másodfokon, jogerősen szigorította az ítéletet.

2011 februárjában mintegy nyolcvan határrendőrt vettek őrizetbe. A hatságoknak ez volt az egyik első ilyen nagyszabású akciója, amely során a Románia határnál és a vámnál tapasztalt korrupció ellen léptek fel. Éppen ebben az időszakban derült ki, hogy Románia nem csatlakozhat a schengeni övezethez, ami 2011 tavaszán lett volna esedékes. Több uniós tagállam kifogásolta, hogy sem Románia, sem Bulgária nem készült fel erre, hiszen még igen elterjedt a korrupció mindkét országban.

Románia és Bulgária azóta is várja a schengeni csatlakozás jóváhagyását, de még nem kapott újabb csatlakozási dátumot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: