2014-06-06 16:39:41• hírek • MTI

Korrupcióval vádolják az árhatóság alelnökét

A korrupcióellenes ügyészség őrizetbe vette az energiaár-szabályozó hatóság egyik alelnökét, akit azzal gyanúsít, hogy hivatali kötelességét megszegve elérte, hogy az egyik túlszámlázáson kapott, külföldi tulajdonú áramszolgáltatónak ne kelljen érdemben csökkentenie árait.

A pénteki médiajelentések szerint Claudiu Dumbraveanu, az árhatóság alelnöke - egy hozzá közel álló cég számára megkötött szerződésért cserébe - közbenjárt azért, hogy az olasz Enel áramszolgáltató romániai leányvállalatával, az Enel Romaniával kapcsolatban hatósága több előnyös döntést is hozzon. Ezek között volt az is, hogy a szolgáltatónak ne 6, hanem csak 1,3 százalékkal kelljen csökkentenie a villamos energia árát ügyfelei számára.

A csökkentésre azt követően kötelezték a vállalatot, hogy az árhatóság kiderítette: a megújuló energia termelésével kapcsolatos, úgynevezett zöldtanúsítványokat - amelyeknek a költségeit a szolgáltatók a fogyasztókra hárítják - az Enel Romania 2012-ben duplán számolta fel, így a villanyszámlák értéke magasabb lett.

A korrupcióellenes ügyészek szerint a vállalat ezáltal 2,5 millió euró plusz bevételre tett szert. A 6 százalékos csökkentés ezt a pluszbevételt egyenlítette volna ki, de a hatóság alelnöke 2013-ban közbenjárt azért, hogy végül csak 1,3 százalékkal kelljen csökkenteni az Enel Romania árait.

Cserében az energetikai cég szerződést kötött egy másik szolgáltatás elvégzésére a hatóság alelnökéhez közel álló céggel. A vádhatóság többek között az Enel Romania igazgatóját, Gugu Florint is őrizetbe vette.

Az Enel Romania, amely a három legnagyobb romániai áramszolgáltató egyike, tavaly 1,5 milliárd euró árbevételre tett szert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: