2010-04-08 12:34:25• hírek • MTI

Korrupcióval gyanúsítják

Egy magas rangú román bírót hallgatott ki csütörtökön Bukarestben a korrupcióellenes ügyészség (DNA), miután felmerült a gyanú, hogy maga is érintett egy szociáldemokrata szenátor korrupciós botrányában.

A DNA kihallgatta Florin Costiniu bírót, a román legfelsőbb bíróság egyik részlegének vezetőjét, aki a Catalin Voicu szenátor körül kirobbant korrupciós ügyben érintett. A Szociáldemokrata Párthoz (PSD) tartozó Voicut befolyással való üzérkedés gyanújával március végén előzetes letartóztatásba helyezték. Az ügyészek szerint több üzletembernek felajánlotta: bírósági döntéseket és rendőrségi vizsgálatokat is hajlandó befolyásolni úgy, hogy számukra kedvező döntések szülessenek. Voicu állítólag valóságos hálózatot épített ki, amelyben rendőrök és igazságügyi személyek is benne voltak, és amely révén politikusoknak is "segített" volna bizonyos kényes ügyek eltussolásában. Voicu a hírek szerint a belügyminiszteri posztra tört, ezt a tisztségét felhasználta volna arra, hogy a rendfenntartó és az igazságügyi rendszeren belül is "átalakításokat" végezhessen.

A most zajló vizsgálatok eredményeként került a képbe Costiniu bíró, akit őrizetbe is vehetnek vagy akár előzetes letartóztatásba helyezhetnek. Erre az intézkedésre maga a román Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) adott zöld jelzést.
A vizsgálatok szerint Voicu szenátor saját ügyleteihez többek között Costiniuval vette fel a kapcsolatot. A korrupcióellenes ügyészek a gyanúsítottak beszélgetéseit lehallgatták, az ebből készített jegyzőkönyvek alapján azt feltételezik, hogy Costiniu megpróbált nyomást gyakorolni néhány bíró kollégájára egyes üzletemberek érdekében.

A román igazságszolgáltatás ellenőrzésére hivatott szakmai testület, a CSM úgy döntött, hogy engedélyezi Costiniu őrizetbe vételét vagy előzetes letartóztatását, ha a korrupcióellenes ügyészek ezt indokoltnak találják.  A bírói tanács döntése azt követően született meg, hogy a Voicu-ügy kapcsán több mint négyszáz bíró tiltakozott "korrumpálható" kollégáik magatartása ellen, és azt kérték a szakmai testülettől, hogy mielőbb kezdjen saját hatáskörű vizsgálatot.

Az Európai Unió figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatási rendszert, és évente jelentést készít, amelyben értékeli a reformok gyakorlatba ültetésének sikerességét. Több nemzetközi és romániai megfigyelő szerint eddig a CSM volt a román igazságszolgáltatás reformjának az egyik legfőbb kerékkötője, hiszen szerintük a CSM nagyon alacsony hatásfokkal ellenőrizte a rendszerben jelzett bírói vagy ügyészi visszaéléseket. A csütörtöki román sajtó ezért megemlíti, hogy a Costiniu-ügyben született döntés "premiernek" számít.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: