2009-03-25 16:45:10• hírek • MTI

Korrupciós vád

Korrupciós vádak miatt lemondott posztjáról Cornel Serban, a román belügyi titkosszolgálat vezetője, akit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnpártolással és bizalmas információk kiszivárogtatásával gyanúsít.

A DNA a hírszerzőfőnökön kívül a belügyminisztérium keretében működő titkosszolgálati szerv egyik részlegének az igazgatóját is őrizetbe vette, majd kihallgatta.

A Realitatea hírtelevízió által idézett ügyészségi források szerint a két titkosszolgálati vezető egy ingatlan-tranzakció kivizsgálása kapcsán került az ügyészek látókörébe.

A DNA már 2007-ben vizsgálatot indított, hogy kiderítse, milyen körülmények között került az állam birtokában lévő, Bukarest melletti 220 hektárnyi terület Puiu Popoviciunak, Románia egyik leggazdagabb üzletemberének a tulajdonába. A telket korábban a bukaresti állategészségügyi és mezőgazdasági egyetem használta, de a felsőoktatási intézmény társulási szerződést kötött az üzletemberrel, és később a telek tulajdonjogát is eladta neki. Jelenleg egy lakónegyed épül a területen.

A DNA ügyészei szerint az üzletember kapcsolatba lépett a két titkosszolgálati tiszttel, akik korábban az ügy kivizsgálásával foglalkoztak. A források szerint Serban és beosztottja az üzletembertől kapott pénz fejében megpróbált nyomást gyakorolni a DNA-nál a kivizsgálást irányító ügyészre, hogy ne indítson bűnvádi eljárást az üzletember, valamint az egyetem rektora ellen.
Serbant alig másfél hete nevezte ki Dan Nica belügyminiszter a titkosszolgálat élére. A belügyi titkosszolgálat vezetői tisztségének betöltése komoly belpolitikai vitákat kavart az elmúlt két hónapban.

Serban immár a harmadik titkosszolgálati vezető volt, akinek személye körül botrány robbant ki. A román sajtó szerint a belügyi titkosszolgálat irányításának megszerzésért folytatott politikai harc is közrejátszott abban, hogy az év első két hónapjában két belügyminiszter, Gabriel Oprea és Liviu Dragnea is önként távozott a szaktárca éléről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: