2012-09-06 18:18:38• hírek • MTI

Korrupciós ügybe keveredett Liviu Dragnea

Befolyással üzérkedés gyanújával indult bűnvádi eljárás Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt főtitkára ellen - közölte csütörtökön a román korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Dragneát azzal gyanúsítják, hogy politikusi befolyását felhasználva, nem anyagi természetű haszonszerzés céljából csalásra bujtatta fel a választási bizottságok tagjait az államfő leváltásáról rendezett népszavazáson.
A vádhatóság szerint Dragnea tucatnyi illegális módszert alkalmazott annak érdekében, hogy népszavazással leváltsák az államfőt. A DNA szerint az volt a célja, hogy ezáltal ötven százalék feletti részvételt érjenek el, ami érvényessé tette volna a referendumot.

A vád szerint egyebek mellett nyomást gyakorolt a választási bizottságokra, hogy nem létező választók szavazólapjait dobják az urnákba, és hamisítsák meg a pótlistákon szavazók személyi számát a többszöri szavazás nyomainak eltüntetése érdekében.

A Dragnea által irányított bűnszövetkezet tagjai az ügyészség szerint nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat.
Dragnea azt állítja, hogy nem követett el törvénytelenséget, kizárólag legális eszközökkel mozgósított a népszavazáson való részvételre.

Július 29-én a román választók népszavazáson döntöttek arról, hogy leváltják-e a parlament által felfüggesztett Traian Basescu államfőt. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az ötven százalékos érvényességi küszöböt, Basescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: