2012-11-12 16:11:16• hírek • MTI

Korrupciós ügy miatt ült össze az alsóház

Alin Trasculescu - fotó: Vranceamedia.ro
Alin Trasculescu - fotó: Vranceamedia.ro

Plenáris ülésre hívta össze a házbizottság hétfőn a román képviselőházat, miután Alin Trasculescu demokrata liberális párti (PDL) képviselőt befolyással való üzérkedés gyanújával a hét végén 24 órás őrizetbe helyezte a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A DNA szerint Trasculescu 150 ezer euró csúszópénzt kért egy Vrancea megyei vállalkozótól, hogy az illető cége számára különböző állami megbízásokat szerezzen.
Az őrizetbe vételhez és a képviselő gépkocsijának átkutatásához a tettenérés szolgáltatott jogalapot a DNA számára, esetleges előzetes letartóztatásához azonban a képviselőház plénumának az engedélye szükséges.

Vasile Blaga, a PDL elnöke hétfői sajtóértekezletén bejelentette, hogy a párt megvonta politikai támogatását a korrupció gyanújába keveredett képviselőtől, ám az újabb mandátumra pályázó Trasculescu formailag a PDL képviselőjelöltje marad, hiszen a decemberi parlamenti választások jelölési időszaka lezárult. A pártelnök hozzátette: a PDL megszavazza a képviselő előzetesbe helyezését, amennyiben a legfőbb ügyész ezt kezdeményezi.

Victor Ponta miniszterelnök ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy a kormánypártoknak nem kell vakon megszavazniuk az ellenzéki képviselő előzetes letartóztatását, hanem mérlegelniük kell a konkrét esetet, mert a normális helyzet az, amikor valaki szabadlábon védekezhet, és csak kivételes helyzetben indokolt a letartóztatás.

Traian Basescu államfő hétfőn levélben kérte a képviselőházat, hogy a Trasculescu miatt összehívott ülésen tárgyalja újra két másik korrupcióval gyanúsított képviselő - Borbély László volt környezetvédelmi és Paul Dobre volt közigazgatási miniszter - ügyét, akiknek az esetében a ház nem járult hozzá a bűnvádi eljárás elindításához. Victor Ponta szerint azonban az államfő nem a DNA elnöke, és a két volt miniszter esetében nem kérheti a parlamenti döntés felülvizsgálatát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: