2018-07-26 09:00:23• hírek • Bede Emőke

Korrupció van, de mindenki mélyen hallgat róla

A korrupció olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, amely során valaki pénzért vagy más juttatásért vagy juttatásra való kilátásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat –hangzik a fogalom definíciója, de a jelenség enélkül is ismeretes mindenki számára.

A Korrupcióellenes Igazgatóság egyik szerdai közleménye szerint Gorj megyében négy személyt vettek őrizetbe egy rajtaütésnek és az ebből kiinduló nyomozásnak köszönhetően, ugyanis egy közalkalmazott nem kevesebb mint 710 lej kenőpénzt vett át egy autóát- és beírásokkal foglalkozó cég képviselőjétől. Utóbbi azt szerette volna elérni, hogy egy Angliából hozott, technikai problémáktól nem mentes autóval szemben legyenek „elnézőbbek” a műszaki vizsga során.
 

Néhány nappal korábban pedig arról számolhattunk be, hogy megyénkben is házkutatásokat tartottak egy olyan országos nyomozás részeként, melyet a csúszópénzért adott jogosítványok miatt indítottak. A sort folytathatnánk napestig, sőt, biztosan olvasóink között is sokan vannak olyanok, akik ilyen vagy olyan formában találkoztak már a korrupció jelenségével, mely a csütörtöki prefektusi kollégium egyik központi témája is volt egyben.
 

A Korrupcióellenes Igazgatóság Szatmár megyei szolgálatának vezetője egy nemrégiben közölt jogszabály-módosítás fő aspektusait és célkitűzéseit mutatta be, viszont nem kerülhette el a sajtó kérdéseit sem, melyek kevésbé kötődtek a hozzá nem értők számára nem túl izgalmas prezentációhoz, sokkal inkább a konkrétan Szatmár megyében tapasztalható problémákat érintették.
 

Arra a sajtói kérdésre, hogy hány korrupciós ügyben kezdeményeztek eljárást, Doru Lungu nem tudott – vagy nem akart – pontos választ adni, rövid válaszában a Szatmár Megyei Törvényszék Melletti Ügyészség felé irányította az érdeklődő újságírót, ugyanis az általa vezetett igazgatóság oda továbbítja az eseteket. Annyit elárult, hogy ezek száma nem volt sok, de hogy pontosan ez alatt mennyit ért, ezt már nem fejtette ki többszöri kérdésre sem.
 

Annyit azonban sikerült kideríteni, hogy elenyészően kevés bejelentés érkezik hozzájuk. Vagyis jobban mondva Bukarestbe, ugyanis a hívások és bejelentések a fővárosba futnak be először, majd onnan irányítják vissza ezeket az illetékes megyéhez. Doru Lungu elmondása szerint az ingyenesen hívható 0800 806 806-os telefonszámon mindösszesen kettő darab olyan hívás érkezett, mely Szatmár megyei megvesztegetésről számolt be.
 

Hogy mire lehet ebből következtetni? Ha naivak volnánk, gondolhatnánk azt, hogy megyénkben nincs korrupció, viszont sokkal nagyobb annak az esélye, hogy egyszerűen senki nem jelenti az ilyen eseteket. Mélyen hallgat az a fél is, aki adja, és az is, aki kapja azt a bizonyos borítékot. Aki pedig ebből a kettősből kimarad, csak mérgesen vonogatja a szemöldökét. Ezzel kapcsolatban Lungu arra intett mindenkit, éljenek a bejelentés adta lehetőséggel, ugyanis csak így lehet felvenni a harcot ezzel az egész országot átszövő, mélyről gyökerező problémával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: