2010-12-14 10:18:42• hírek • MTI

Korrupció és pénzmosás

Korrupció és pénzmosás gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti ítélőtábla a román közlekedési minisztérium egyik volt igazgatóját, akit az ügyészek azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzért cserében, valójában el nem végzett szolgáltatásokra kötött állami szerződést egy vállalattal, amelynek a megrendelés nyomán 6 millió euró nyeresége származott.

Victor Butean állatorvos 2005 őszén a közlekedési minisztérium igazgatója volt, ő irányította azt a fertőtlenítési akciót, amit a hatóságok a madárinfluenza romániai megjelenésekor indítottak. A szaktárca a Lumi Kft. céggel kötött állami szerződést, amely szerint a vállalkozásnak kellett irányítania Románia egész területén a közutakon közlekedő gépjárművek fertőtlenítését.

A korrupcióellenes ügyészek szerint a vállalkozás valójában nem végezte el a szerződésbe foglalt feladatokat, ráadásul a szerződés megkötése pillanatában mindössze egy alkalmazottja volt. Ennek ellenére megkapta a szerződésben foglalt állami megrendelés értékének egy részét, aminek nyomán a cég 6 millió euró nyereségre tett szert.

Az ügyészek Buteant kenőpénz elfogadása és adása mellett pénzmosással és bűnszövetkezet létrehozásával is gyanúsítják. Az ügyészek szerint a volt minisztériumi igazgató 17 ezer eurónak megfelelő lej összegben kapott csúszópénzt a vállalkozástól, amelynek igazgatóját, Tonel Ursachit szintén előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti ítélőtábla. 

Az állami szerződés szabálytalanságaira már 2006 tavaszán felhívta a figyelmet a román közlekedési minisztérium ellenőrző testülete.


A madárinfluenzával kapcsolatos fertőtlenítésekkel kapcsolatban volt gond
A madárinfluenzával kapcsolatos fertőtlenítésekkel kapcsolatban volt gond


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: