2016-04-21 16:10:08• hírek • Kocsis Zoltán

Korrekt és kiegyensúlyozott megállapodást kötött az RMDSZ és az NDF

Egy nappal a bejelentést követően hivatalossá vált, hogy egymást támogatva száll harcba a június 5-i önkormányzati választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Német Demokrata Fórum. Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Tasnádon az RMDSZ jelöltjét támogatja mindkét szervezet, a megyei tanács esetében közös listát indítanak.

A két fél az együttműködési protokollt a Sváb Házban írta alá csütörtök délután. Leitner János „korrekt", Pataki Csaba pedig „korrekt és kiegyenlített" együttműködési szerződésnek nevezte a megállapodást. Ennek értelmében az NDF jelöltje, Ressler Stefan kiszáll a Szatmárnémeti polgármesteri címért folytatott harcból és az RMDSZ jelöltjét, Kereskényi Gábort támogatja a továbbiakban. A visszalépés után Ressler a második helyre került az RMDSZ várositanácsos-jelölti listáján, Maurer Róbert pedig a 14. pozícióba.

A megállapodás természetesen nem merül ki a megyeszékhelyt érintő kérdésekben. Az NDF vállalta, hogy az RMDSZ jelöltjét támogatja Nagykárolyban és Tasnádon is, az RMDSZ pedig beleegyezett, hogy nem indít riválist abban a hét községben, ahol jelenleg NDF-es a polgármester. A megyei tanács tekintetében az NDF támogatja az RMDSZ listáját, amelynek első 15 pozíciójába három személyt is jelöl: Kaiser Stefant, Knecht Csabát és Pacz Cameliát.

„Soha nem értettünk egyet a szatmári közösség megosztásával! Márpedig a kisebbségi értékek összekötnek minket magyarokat és németeket, de a többségi társadalommal is", jelentette ki Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke. Szerinte a most megkötött megállapodás nem „nagy testvér, kis testvér mintájára köttetett, mert ebből mindannyiunknak nyeresége származik. És amikor mindannyiunkról beszélek, akkor Szatmár megye teljes lakosságát értem", folytatta. Pataki szerint a kisebbségi szervezetek célkitűzéseinek 90%-a egyezik, hisz ezek elsősorban az anyanyelvi oktatást, a hagyományok megőrzését, az épített örökség megőrzését, a reális történelem ápolását érintik. A megyei tanács elnökjelöltje szerint jogi akadályai voltak annak, hogy a megállapodást korábban megkössék.

„A jelenleg érvényben lévő választási törvény kaotikus állapotokat szül. Nem teszi lehetővé ugyanis, hogy kisebbségi szervezetek választási szövetséget kössenek. Meg kellett várnunk a központi választási iroda válaszát, amely sajnos ezt megerősítette", magyarázta el a jogi buktatókat Ressler Stefan. Az NDF szatmárnémeti szervezetének elnöke elmondta, a fórum célja, hogy a korábbiaknál hatványozottabban rányomják bélyegüket a szatmári politikai életre. „A közvéleménykutatásokból azonban kiderült, hogy külön nem tudjuk elérni céljainkat, csakis együtt! A felmérések azt is egyértelművé tették, hogy a két szervezet jelöltjei közül Kereskényi Gábor az esélyesebb, ezért én minden erőmmel azon leszek a választásokig és az azt követő négy évben, hogy támogassam őt!", jelentette ki.

„Ez a megállapodás egy jel a választóink felé! Jelzi, hogy nincsenek közöttünk személyes ellentétek, hogy közösek a céljaink és hogy közösen képesek vagyunk változtatni a jelenlegi állapotokon. Felméréseink szerint ugyanis a megkérdezettek 70%-a változást akar", utalt a közvélemény-kutatás eredményeire Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is. Az RMDSZ polgármester-jelöltje büszkének nevezte magát, „amiért csapatomban tudhatom az NDF-et".

Újságírói kérdésre, hogy várható-e egyéb megállapodás a választásokig (főleg hogy Leitner hónapokkal korábban egy PNL-RMDSZ-NDF koalícióról beszélt), Pataki megismételte: kisebbségi szervezet nem köthet választási egyezséget, majd odaszúrt a riválisoknak: „Tudja-e garantálni bárki is, hogy középtávon is ugyanezekkel az emberekkel kell-e majd tárgyalnunk, mint a jelenlegi pártvezetők?". Kereskényi elismerte: „egyedül nem leszünk képesek elvezetni a várost és a megyét, szükségünk lesz partnerekre is. Minderről azonban érdemben csak a választások után beszélhetünk", zárta le a kérdést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: