2010-11-17 11:38:50• hírek • MTI

Korrekt döntést kérnek a csatlakozás kapcsán

Románia korrekt és politikamentes döntést kért az Európai Unió tagállamaitól az országnak a schengeni övezethez való csatlakozása ügyében - jelentette ki Catalin Predoiu román igazságügyi miniszter.

A bukaresti közszolgálati rádió által kedden idézett tárcavezető annak kapcsán nyilatkozott, hogy Romániába érkezett az Európai Bizottság szakértői csoportja, amely ellenőrzi, milyen előrelépéseket tett Románia az igazságszolgáltatás reformja terén. Predoiu szerint az lenne a korrekt, ha Románia a korábban kitűzött időpontban, vagyis márciusban csatlakozhatna a schengeni övezethez.

A tárcavezető szerint nem kellene összefüggést teremteniük az EU tagállamainak a romániai igazságszolgáltatás helyzete és a schengeni csatlakozás között. Predoiu az európai tagállamok, főként Franciaország és Hollandia meggyőzése érdekében tárgyalásokat kezdeményez a következő időszakban, hogy pontosan elmagyarázza reformok terén elért eddigi eredményeket. - Ez a mérkőzés, meggyőződésem, hogy a kilencvenedik percig tart - mondta Predoiu.

Franciaország egyelőre fenntartásokkal fogadja Románia csatlakozási kérelmét. Ezt megerősítette kedden Henri Paul, Franciaország bukaresti nagykövete, aki Nagyváradon kijelentette: hazája nem ellenzi Romániának a schengeni övezethez való csatlakozását, de erről Párizs szerint csak abban az esetben kell dönteni, ha az Európai Bizottság a romániai igazságszolgáltatásról szóló következő jelentésében jelentős előrelépésekről számol be.

Pénteken a francia külügyminiszter szóvivője révén közölte, hogy Franciaország szerint nem adottak azok a feltételek, amelyek a schengeni övezet biztonságát és integritását garantálják Románia és Bulgária csatlakozása esetén, ezért Párizs inkább várna 2011 nyaráig. A román hatóságok azonban attól tartanak, hogy amennyiben nem születik 2011 tavaszán döntés a csatlakozásról, akkor ez kitolódhat akár két évvel is. 

Szintén kedden látogatott Romániába az a szakértői bizottság, amely több határátkelőhelyet, valamint a bukaresti és a temesvári nemzetközi repülőteret ellenőrizte, azt vizsgálva: milyen mértékben tesznek eleget a schengeni csatlakozás tükrében megszabott feltételeknek. Traian Basescu román államfő korábban kijelentette, hogy a schengeni csatlakozás támasztotta technikai feltételeket nagy valószínűség szerint Románia teljesítenie fogja az év végéig.


Catalin Predoiu igazságügyi miniszter
Catalin Predoiu igazságügyi miniszter


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: