2010-08-23 10:13:02• hírek • Szatmár.ro

Korosodó férfiak elnőiesedése

A tudomány régóta kutatja, vajon milyen összetett hormonális tényezőkkel magyarázható a korosodó férfiak elnőiesedése?

Mióta világ a világ, a nőnek és a férfinak a társadalomban, a családban megvolt a maga meghatározott szerepe és ennek megfelelően igyekezett viselkedni. Többé-kevésbé magatartása is ehhez az elváráshoz, szerephez igazodott. Az idők folyamán mindig akadtak kivételek. Hol a nők férfiasodtak, hol pedig a férfiak nőiesedtek.

Ezt számos tényező befolyásolta, és befolyásolja mind a mai napig. Ez a folyamat mind a külső jelekben (öltözködés), mind pedig a magatartásban megnyilvánul. Nézzük mit jelent a férfiak nőiesedése az életkor függvényében. A biológusok azon a véleményen vannak, hogy amint az öregedés szemmel látható jelei megmutatkoznak, a nő és a férfi egyre inkább hasonlítani kezd egymásra, legalábbis endokrinológiai szempontból. Jól tudják ezt azok a nők is, akik a változás korába léptek és a férfiasodás számos testi jelét tapasztalják magukon. A menopauza gyorsítja a nők férfiasodási folyamatát, ugyanakkor az andropauza (férfiklimax) ideje alatt a férfiaknál nőies jelek mutatkoznak. Ennek a jelenségnek a hormonokhoz van köze.

A nőknél androgén túltengés jelentkezik, mivel a tesztoszteronszintet meg kell tartani, az ösztrogénszint pedig csökken. Ennek hatására nőknél a férfias vonások még erőteljesebbé válnak, és sokaknál akár a szakáll is kinőhet. A férfiak esetében ezek a tényezők ellenkező hatást váltanak ki, és a szervezetben ellentétes változások történnek. Az ő esetükben az androgének csökkennek, ennek hatására pedig fartájékon és csípőre híznak, a combtájékuk is vékonyabb lesz, valamint a mell is kisebb növekedésnek indul. Mivel az öregedő férfiaknál több ösztrogén keletkezik, előbb vagy utóbb elnőiesedéshez vezet. A kor előrehaladtával a férfiak sem kerülhetik el ezt a nagyon összetett hormonális alapokon nyugvó életkori változást. Természetesen minden férfi szervezetére másként hat ez a változás, és mindegyiknek eltérő hormonszintje van, ennek megfelelően eltérően fogják a változás korát is megélni.


Az andropauza (férfiklimax) ideje alatt a férfiak némiképp elnőiesednek

Az andropauza (férfiklimax) ideje alatt a férfiak némiképp elnőiesednek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: