2009-07-22 13:49:55• hírek • Gozner Gertrud

Kóros fényérzékenység

A jó időnek és felhőtlen napsütésnek nem mindenki tud egyformán örvendeni, ugyanis egyes személyeknél a napsugarak allergiás reakciókat váltanak ki és csúnya bőrkiütésekhez vezetnek. A napallergia egy sokkal összetettebb betegség, mint ahogy első hallásra gondolnánk - tudtuk meg Dr. Vörös Gabriella bőrgyógyász szakorvostól. A tünetek kialakulásban nagy szerepet tölt be az illető személy egészségi állapota, mert bizonyos betegségek hajlamosítanak az allergiára.

Kiváltó okai között szerepelhetnek a különböző fertőzések, az orr-fül gégészeti problémák, a nőgyógyászati betegségek, a fogak állapota, az emésztési zavarok, az élősködők, például az epeféreg jelenléte a szervezetben. Mindezek hajlamossá teszik az egyént a napallergiára, és ha a napon tartózkodik hamarosan kialakulnak nála a tünetek - magyarázta az orvos.

A napallergia megjelenésének külső okai között szerepelnek a kozmetikumok, a különböző fényvédő krémek, mindazon ápolószerek, amelyek tartósítószert, kémiai adalékanyagokat tartalmaznak. A betegség megjelenésének tünetei is változékonyak, függ attól is hogy az illető szőke vagy barna, többnyire apró pici foltok jelenhetnek meg a bőrön - fejtette ki a szakember.

A zsíros kenőcsök hatására a pórusok könnyen eltömődnek, a bőr kipirul, viszket, ég, sőt göbös kiütések is feltűnhetnek. A kezelés a tünetek csillapításával történik, antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedésével amelyek csökkentik az allergiás tüneteket. Mindenképp ajánlatos orvos vagy patikus tanácsát kikérni ez ügyben - int Vörös doktornő.

Kívülről lehetőség szerint ne kenjünk rá semmiféle krémet, nagyon hatásos lehet az Oximed spray, amit égésekre használnak. Többnyire elégséges a hideg vizes és kamillás borogatás, és legalább egy hétig a beteg ne menjen a napra - tanácsolja a bőrgyógyász.

Ha más nem áll a rendelkezésünkre, nagyfokú tisztasága miatt ásványvizes borogatás is jót tesz a kiütéseknek. Amikor hámlani kezd a bőrfelület kortizon tartalmú krémmel ajánlatos kezelni, valamint mentolos rázókeverékei is lehet használni az égető érzés ellen.

Amint az orvos lapunknak kifejette, egyúttal az étrenden is változtatni kell, nem szabad fűszeres ételeket fogyasztani, nem ajánlottak sem a pizzák, sem a levesporok. Az öltözék sem szabad műszálas legyen vagy túlságosan szűk. A tünetek enyhítése után azonban alapos kivizsgálásra van szükség, hogy megállapítsák milyen egészségi problémák állnak a kiütések mögött.

A növények is okozhatnak napallergiát, vannak akik allergiásak a fűre, például paszternákra, ez égésszerű tüneteket okoz és kombinált fito-foto allergia alakulhat ki. Barna foltokat hagyhat a bőrön, amely hosszú ideig megmarad - figyelmeztet a bőrgyógyász. Ez ellen hosszú ujjú felsőkkel és hosszú szárú nadrággal lehet leginkább védekezni.


A fényvédő krémek is okozhatnak napallergiát.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: