2020-03-11 14:01:40• hírek • Bede Emőke

Koronavírus: a hitvesi látogatásokat is felfüggesztették a szatmári börtönben

Arról már több ízben is beszámoltunk, hogy a romániai egészségügyi és tanügyi rendszerben milyen preventív célú intézkedéseket foganatosítottak, viszont arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a Covid-2019, azaz az új koronavírus az amúgy is túlzsúfolt börtönökben sem lenne „szívesen látott vendég”.

Kérdéseinkkel megkerestük a szatmári büntetés-végrehajtási intézményt, melyben jelenleg nem kevesebb, mint 334 bűnelkövetőt tartanak fogva. Renata Muste altiszt, a börtön szóvivője szerkesztőségünknek elmondta, a Covid-19-ért felelős vírus bejutási esélyének minimalizálása érdekében mindazokat, akik a rabokkal kapcsolatba kerülnek, védőfelszereléssel, azaz maszkokkal, kesztyűkkel, köpenyekkel és fertőtlenítőszerrel látták el, de beszereztek több lázmérőt és infrahőmérőt is. Ugyanakkor feltöltötték a tisztítószeres készletet is, mivel ebben az időszakban naponta fertőtlenítik az összes helyiséget, ahol a rabok tartózkodhatnak, mi több, a rabszállító autókat is alapos takarításnak vetik alá egy-egy út után.


A kórházakhoz hasonlóan a börtönbe is rendszeresen érkeznek látogatók, melyek mindenike komoly kockázatot jelent a bent élő közösségre. A ragály bejutásának meggátolása érdekében a személyes látogatások csupán az e célra kialakított, egymástól elválasztott fülkékben történhetnek meg. Ettől sokkal drasztikusabb korlátozás a hitvesi látogatások ideiglenes felfüggesztése, illetve jelenleg jutalomként nem lehet kérvényezni a kimenőt sem. Hasonlóképp elmaradnak a „külvilágban” szervezett reintegrációs foglalkozások és a külső helyszínen végzett munkák is.


A 2-3 órás, illetve a 48 órás hitvesi látogatások dinamikája az elmúlt három évben.


A látogatási előjegyzést kérő hozzátartozók figyelmét felhívják, hogy ha most tértek haza a koronavírus által érintett területekről vagy korábban találkoztak ilyen helyzetben levő személyekkel, akkor nem léphetnek be az intézménybe, de akkor is megtagadhatják bárkitől a látogatást, ha az adott napon az illető lázasan vagy köhögve érkezik – tudtuk meg Renata Muste szóvivőtől. S ha ez még nem volna elég, a nyitott vagy félnyitott rezsim alatt álló, azaz a börtön falain belül szabadon mozgó rabok celláit az időszakban zárva tartják, hogy minimalizálják a rabok érintkezési lehetőségeit.


Mivel ezek a szigorítások könnyen pánik kitöréséhez vezethetnek, ezért a börtön igyekszik megtartani a nyugodt hangulatot. Ennek megfelelően a vezetőség úgy döntött, hogy a fogvatartottak egészen éjfélig nézhetik a televíziót, mely elsődleges információforrásnak számít. Emellett meghosszabbították a telefonhasználatra és online kommunikációra kijelölt időszakot is.


A börtönőröket is vizsgálják

A megszorító intézkedések nem csak a fogvatartottakat terhelik, hanem a börtönőröket is. Mint megtudtuk, az őröket minden műszak elején megvizsgálják. Amennyiben valakinél észlelik az árulkodó tüneteket, akkor arról azonnal értesítik a börtönigazgatót, hogy intézkedjen a kiesett fő pótlásáról. Azok pedig, akik ebben a kritikus időszakban térnek vissza szabadságukról vagy más jellegű, igazolt távollétükből, első körben saját felelősségükre egy nyilatkozatot töltenek ki, melyben arról biztosítják a büntetés-végrehajtó intézményt, hogy nem jártak a koronavírus által érintett területeken, és nem is találkoztak olyan személlyel, aki onnan tért volna vissza. A szolgálatra minden szempontból alkalmas őrök esetében pedig minimalizálták azoknak a helyzeteknek a gyakoriságát, amikor a fogvatartottakkal közvetlen kapcsolatba kell kerülniük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: