2020-03-25 16:16:31• hírek • Szatmár.ro

Koronavírus - Mi lesz az erdélyi és szatmári fesztiválok, rendezvények sorsa?

Igencsak felforgatta a fesztiválszervezők életét (is) a koronavírus-járvány. Sorra maradnak el rendezvények, a nyári események szervezői pedig bizonytalanok.
 

Az biztos, hogy a Maros megyei Awake fesztivál elmarad, nem lesz Szent György Napok Sepsiszentgyörgyön, a torockói Double Rise Fesztivált pedig elhalasztották – augusztus 12-15-én tartanák a június végére tervezett időpont helyett.
 

A marosvásárhelyi Vibe Fesztivál szervezői bizakodók, a Transindex által feltett kérdésre azt válaszolták, hogy megtartanák az eredeti időpontot. Az Electric Castle szervezői is optimisták, úgy dolgoznak, mintha július 15-19-én biztosan újra élettel telne meg a kastély környéke. Az Untold és a Neversea fesztiválok szervezői keményen dolgoznak, és bíznak benne, hogy július 2. és 5. között Konstancán, július 30. és augusztus 2. között megtarthatják a várva-várt rendezvényeiket.
 

Persze a bizonytalanság mindenkit zavar, a szatmári rendezvények szervezőit is. A koronavírus-járvány első szatmári rendezvény-áldozata a TranzitFeszt Nemzetközi Multikulturális Színházi Fesztivál volt.
 

A közelgő nagy események szervezői bizonytalanok, Barta Zoltántól, a Családi Hétvége és a Partiumi Magyar Napok főszervezőjétől megtudtuk: szinte biztos, hogy idén nem lesz Családi Hétvége, pedig a fellépők sorát a Wellhello, az Intim Torna Illegál és Keresztes Ildikó erősítette volna. A Partiumi Magyar Napokban megszervezésében azonban nagyon bíznak, augusztus vége még messze van, remélhetőleg jó irányba változik – vagy éppen eltűnik – a koronavírus-járvány.
 

A Szatmárnémeti Városnapok szervezői, a G. M. Zamfirescu Művelődési Ház munkatársai is bizonytalanok, Maria Magdalena Matei sajtóreferens elmondása szerint ha egy hónapon belül rendeződik a helyzet, éppen lehetne városnapokat tartani, rohamtempóban megszervezve az eseményt – bár a helyzet rövid időn belüli teljes rendeződésére a jelenlegi állás szerint csekély az esély.
 

A július második hétvégéjére tervezett Utcazene Fesztivál helyzete is kérdéses. Butka Gergő alapító-főszervező rendszeresen tartja a kapcsolatot a hasonló külföldi rendezvények szervezőivel. Külön nehézséget jelent a jelenlegi helyzetben, hogy a fesztiválra a világ számos országából érkeznek fellépők.
 

Szintén július második hétvégéjén szerveznék meg a Véndiákszövetség a Véndiáktalálkozót, amelyre szintén a világ sok országából érkeznek résztvevők. Gönczy Gábor szövetségi elnök elmondása szerint jelenleg úgy dolgoznak a szervezésen, hogy lesz találkozó, kiállítások, koncertek vannak már leegyeztetve. A járvány-helyzet súlyosbodása, a további kilátástalanság viszont törölheti terveiket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: