2020-02-27 14:54:01• hírek • Bede Emőke

Koronavírus: Szatmár megyében 110 tünetmentes személy van házi karanténban

Az Európa szerte egyre terjedő koronavírus okán a közegészségügyi igazgatóság rendkívüli ülésre hívta össze a megye háziorvosait. A találkozón az intézmények közötti együttműködésről és a hatékony kommunikáció mikéntjéről tájékoztatták az orvosokat, illetve a legfrissebb statisztikai adatokat is felvázolták.

Ebből kiderült, Szatmár megyében csütörtök délelőtt, 8 óráig a hatóságok 110 olyan személytől tudtak, akik a koronavírus által érintett területekről tértek haza, és noha eddig tünetmentesek, a hatóság javaslatára önkéntesen, családjukkal egyetemben házi karanténba vonultak, melynek időtartama legalább 14 nap.

Legfrissebb adatok

Az elmúlt 24 órában a petei határátkelőnél összesen 1833 személy lépett be Románia területére. Közülök mindösszesen csak 253-an vallották azt, hogy Olaszországból érkeztek vagy hazatérésük során áthaladtak a vesztegzár alá vont területeken. A 253 személy közül csupán 46-an voltak Szatmár megyei lakosok, a többiek főként Máramaros és Szucsáva megye irányába tartottak, illetve 46-an csak átszelték Romániát, hogy egy még távolabbi országba eljussanak.


Fontos tudnivalók

A karanténba helyezett személyek betegszabadságra és alapfizetésük 75 százalékának megfelelő pótlékra jogosultak, ha biztosítási jogviszonnyal rendelkeznek – hívja fel a figyelmet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS). A CNAS csütörtöki közleménye szerint a pótlékot a társadalom- és egészségbiztosítási alapból fizetik ki, és azok kaphatják meg, akiket valamilyen ragályos betegséggel való megfertőződés gyanúja miatt eltiltanak tevékenységük folytatásától a közegészségügyi igazgatóság által megszabott időre - írja az Agerpres hírügynökség.


Az állampolgárok a 0800800358-as zöld számon kérhetnek információkat a koronavírussal kapcsolatban - tájékoztatott csütörtökön az egészségügyi minisztérium. A hatóságok azt kérik, hogy a 112-es egységes segélyhívószámot továbbra is csak sürgősségi esetekben hívják, a koronavírussal kapcsolatos információkért használják a 0800800358-as zöld számot. Ezen a számon naponta - beleértve szombatot és vasárnapot is - 8 és 23 óra között adnak tájékoztatást. A zöld számon információkkal szolgálnak a betegség tüneteiről és a fertőzés megelőzésének módjáról. A hatóságok hangsúlyozzák: ez egy információs zöldvonal, sürgősségi esetekben - ha felmerül a gyanú, hogy valaki koronavírussal fertőződött - továbbra is a 112-es egységes segélyhívószámot kell hívni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: